Здраве и красота

Храни, с които да оформите красиви мускули

Спанак и сьомга

04.11.2013г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато сваляте излишните килограми и искате да оформите стегнато тяло, имате нужда не само от спорт, но и от няколко верни помощници. Храната може да ви помогне да оформите красиви и стегнати мускули, стига да знаете какво да консумирате. Здравословната диета включва поне три хранения и в нея присъстват плодове, зеленчуци, въглехидрати и полезни мазнини.

Протеините са изключително важни, защото помагат за поддържането на мускулите, а в същото време помага и да губите излишните мазнини. С тях разбира се не бива да се прекалява, а трябва да има баланс.

Консумирането на плодове и зеленчуци ще ви осигури необходимите витамини и минерали, които са важни, за да имате енергия когато тренирате, и за да може тялото ви да се възстанови по-бързо след тренировки. Този списък с храни ще ви помогне да отслабнете и да оформите релефни мускули.

Яйца

Те са богат източник на протеини. Жълтъкът съдържа много хранителни вещества, както и витамини A, D, E. Хапвайте от тях на закуска и обяд.

Сьомга и други мазни риби

Консумирането на мазни риби, дори и да не ви се струва логично, не само ще ви помогне за намаляването на мазнините, но и ще помогне за увеличаването на нивата на тестостерона. Богати са на омега 3 мастни киселини. Включете във вашата здравословна диета и риба, която да консумирате поне 2 пъти седмично.

Плодове

Плодове като ягоди, боровинки, малини, къпини, цитрусови плодове ще ви помогнат да си набавите необходимите количества витамини и минерали. Добавяйте от тях в пресен или замразен вид към кисело мляко или овесени ядки.

Ленено семе

Източник на фибри, протеини и омега-3 мастни киселини. Може да смелите няколко зърна от него и да ги добавите към салати, ястия, кисело мляко.

Червено месо

Богато е на протеини, витамин B12, желязо и омега-3. Добавете го към вашата диета, но в умерени количества и нека бъде говеждо или агнешко.

Броколи

Те са с високо съдържание на фибри и са нискокалорични, което ги прави идеална храна, когато искате да отслабнете и оформите релефно тяло. Към тях добавете къдраво зеле и карфиол.

Свързани статии

Спанак

Консумирането на спанак предотвратява мускулна и костна загуба. Богат е на желязо и витамини и е чудесна лека храна за вашата диета.

Киноа

Зърната киноа са с високо съдържание на фибри и протеини, а най-хубавото е, че не съдържат глутен. Консумирайте от тях след тренировка и като гарнитура към печеното месо. Подходящи са за след тренировката в ястия с месо и спанак .

Ябълки

Пектинът в ябълките помага за отслабване, а също така ябълките са богати и на антиоксиданти.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
li239 ( преди 10 години )
taka se polu4ava vijdam 4e 4isto niama , vse kombinacii sa , a iskam 4isto da e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар