Здраве и красота

Ежедневните навици, които вредят на косата

Миене с твърде гореща вода и...

16.12.2013г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Състоянието на косата често може да подскаже за евентуален здравословен проблем. Но винаги ли, когато изглежда слаба, тънка и накъсана, това се дължи на проблеми със здравето? Освен неправилното хранене, някои ежедневни навици също могат да навредят на красотата й. Вижте кои най-чести навици вредят на косата.

Миете косата си с прекалено топла вода

Прекалено топлата вода дехидратира косъма, което го прави сух и чуплив. По-топлата вода измива защитните мазнини на косата и в същото време е причина за прекаленото отделяне на себум от кожата на скалпа. Мийте косата си с вода, която е с умерена температура, а през летните месеци с хладка. Обърнете внимание и на козметиката, която ползвате. Винаги мийте косата си с шампоан и балсам, подходящи за вашия тип коса.

Не миете достатъчно косата си

Погрешно е мисленето, че мазната коса, ако се мие по-рядко ще започне по-малко да се омазнява. Друга грешка, която допускат дамите е честото нанасяне на сух шампоан. Той е бързо решение, когато нямате време да измиете косата си, но е добре да го използвате възможно най-рядко. Доказано е, че натрупването на продукта върху кожата на скалпа запушва космените фоликули, а това е причина косата да расте по-бавно или да влоши състоянието си.

Свързани статии

Когато поставите кърпа на мократа си коса не бива да разтърквате енергично. Много дами правят тази грешка, а също така и разресват на мокро косата си дърпайки я. Попийте внимателно водата от нея и минимизирайте използването на четка или гребен, докато косата ви е съвсем мокра. Когато използвате сешоар, контролирайте и температурата на топлия въздух. Не бива да е твърде горещ.

Често носите стегнати прически

Коковете и конските опашки са красиви, но тези опънати прически създават прекалено напрежение върху космените фоликули. Това отслабва фоликула и косъмът пада.

Често използвате стилизиращи продукти

Използвайте ги по-рядко, защото повечето от тях (като лака за коса например) имат високо съдържание на алкохол, което прави косата суха и чуплива.

Прием на някои противозачатъчни

Хормоналните промени са една от най-честите причини за отслабването и начупването на косата. При прием на противозачатъчни медикаменти е възможно косата ви да стане по-слаба, особено, ако таблетките съдържат андрогени.

Раздразнен скалп

Този проблем не бива да се пренебрегва. Честото и енергично почесване на скалпа не само разранява кожата на главата, но и може да доведе до загуба на коса. Обърнете внимание и открийте първопричината за проблема.

Коментирай