Здраве и красота

Бодри сутрин без помощта на кафе – как?

Не пропускайте закуската!

26.12.2013г. / 09 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Ароматното кафе рано сутрин е добър старт на деня. Но как да се събудите, когато сте решили да се откажете от него? Няколко здравословни навика ще ви помогнат да се събудите бързо и да бъдете енергични през остатъка от деня, без да се налага да пиете кафе.

Масаж

В средата на деня, когато усетите умора и напрежение, обикновено разтривате леко слепоочията си. Подобна техника може да бъде ефективна и за сутрешното ободряване. Според проучване, проведено в Мичиганския университет, ако стимулирате определени точки от тялото, ще можете да се разсъните по-бързо и да намалите умората. Масажирайте леко точката в основата на врата си, точката под центъра на капачката на коляното, точката между палеца и показалеца на ръката.

Започнете деня с чаша вода

Когато се събудите от сън, хидратацията на организма е намалена, а това е причина да се чувствате по-уморени. За да победите умората, направете си чаша студена вода с няколко капки лимон, а може да добавите и малко мед. Хладният или студен душ също ще подейства събуждащо. Студената вода помага на тялото да изхвърли токсините и стимулира кръвообращението.

Свързани статии

Започнете със сутрешна гимнастика

След дългия и хубав сън тялото ви има нужда от раздвижване, за да подобрите циркулацията на кръвта. Започнете деня с лек крос или гимнастика. Това ще подобри кръвообращението и ще помогне на тялото да отдели ендорфин. Според психолози сутрешният спорт е също толкова ефективен, колкото и чаша кафе. Гимнастиката за събуждане помага за ускоряването на притока на кръв към мозъка и сърцето.

Не пропускайте закуската

Пропускането на най-важното хранене за деня е лош старт. Питателната и богата на въглехидрати закуска помага да задвижите вашия метаболизъм, ще ви даде енергия и ще ви държи концентрирани. Редица изследвания показват, че децата, които закусват, имат по-добра концентрация, памет и постижения в учебния процес, за разлика от тези, които пропускат закуската. Пропускането на закуската също може да е причина за обилното хранене с неподходящи храни през останалата част от деня. За полезна събуждаща закуска изберете плодове, кисело мляко, овесени ядки и други.

Коментирай