Здраве и красота

Храни, стимулиращи растежа на косата

Бадеми, яйца...

15.02.2014г. / 08 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кой не би искал да ускори растежа на косата си? От колко време се опитвате да пуснете дълга и гъста грива, но все краищата ви цъфтят и в крайна сметка се налага да отрежете повече коса, отколкото сте успели да пуснете?

За щастие има някои храни, които помагат и при този проблем! Тези храни дават много добри резултати. Включете ги в менюто си!

Сьомга

Подхранва косата с витамин D и важни протеини, съдържа омега-3 мастни киселини, които стимулират растежа и поддържат скалпа здрав.

Жълти чушки

Те съдържат около 5 и половина пъти повече витамин С от портокалите. Витамин С е мощен антиоксидант, който укрепва космените фоликули и предотвратява начупването на косъма.

Стриди

Богати на цинк, те са силен противник на косопада. В 100 грама се съдържат удивителните 500% цинк от необходимата дневна доза. Затова и употребата им трябва да е умерена.

Яйца

Те са източник на омега-3, съдържат още биотин, който е много полезен за растежа на кожата. Може да се взема и под формата на добавка. Жълтъкът е основният виновник косата ви да сияе и расте бързо. Консумацията само на белтък, заради холестерола, който се съдържа в жълтъка, може да блокира абсорбцията на биотин и ефектът да е силно намален.

Слънчогледово семе

Семките на слънчогледа изобилстват от витамин Е. Той спомага за увеличаване притока на кръв към кожата на главата, което стимулира растежа на косъма.

Сладки картофи

Този сорт картофи са богати на бета-каротин, витамин А, също полезни за подпомагането на растежа. Здравият вид на косата ви зависи от разнообразието в менюто ви.

Свързани статии

Авокадо

Авокадото се нарежда сред първенците по съдържание на важни мастни киселини и пряката връзка между тях и стимулацията на растежа на косата. Ако се използва като маска върху косъма, авокадото стимулира производството на колаген и еластин.

Намачкано авокадо, смесено с кисело мляко е прекрасна маска за стимулация на космения растеж.

Бадеми

Те правят косата по-гъста и здрава, поради високата концентрация на биотин. Една чаша бадеми съдържа почти една трета от необходимата дневна доза биотин. Добавете ги към диетата си и ще се убедите в резултатите след 1-2 месеца.

Коментирай