Здраве и красота

6 полезни влияния върху организма от спирането на месото

Може ли вегетарианската диета да подобри здравословното ви състояние?

10.02.2014г. / 08 32ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Ако сте скептици към вегетарианската диета, може би ще ви е интересно да видите някои от причините, поради които вегетарианството може и да се окаже полезно за организма ви. Според американски диетолози, 30-дневната вегетарианска диета е добро средство в борбата със сърдечносъдовите заболявания.

Резултатите сочат, че след преминаването на вегетарианския режим, нивата на холестерола значително намаляват, кръвната захар се понижава, което влияе благоприятно на хората в сърдечносъдов риск.

Ето и полезните влияния, които вегетарианската диета ще донесе на организма ви!

Можете да отслабнете

Според дългосрочни проучвания хората, които не ядат месо, имат по-нисък индекс на телесна маса, а при веганите процентът на затлъстяване е значително по-нисък. Освен това сравнителен анализ между две групи хора – вегетарианци и месоядци, подложени на диета за отслабване с един и същ калориен прием, показват различни резултати.

Вегетарианците загубват по-голяма част от теглото си, в сравнение с онези, включили месо в режима си.

Състоянието на сърцето ви може да се подобри

Наситените мазнини, намиращи се най-вече в месото и млечните продукти, са основните виновници за повишаване нивата на холестерола, появата на плаки по кръвоносните съдове и в крайна сметка – сърдечносъдови заболявания. Премахването на месото от диетата ви автоматично намалява количеството на тези мазнини и намалява риска от тези заболявания.

Можете да намалите кръвното налягане

Вегетарианците много по-рядко имат хипертония в сравнение с хората, които ядат месо. Това се дължи на по-ниското им телесно тегло и консумацията предимно на плодове и зеленчуци.

Свързани статии

Рискът от отключване на диабет може да се намали

Отново изследванията са в полза на вегетарианската диета. Хора, изключили месото от хранителния си режим, значително са понижили рисковите си параметри за появата на метаболитен синдром, всички рискови фактори, свързани с диабет тип 2, инсулинова резистентност, сърдечносъдови заболявания, инсулт.

Състоянието на кожата ви може да се подобри

Консумацията предимно на плодове и зеленчуци е изключително полезна за кожата. Витамините, минералите и фибрите в тях спомагат тя да блести, да изглежда по-млада, подхранена. Елиминирането на свободните радикали с помощта на антиоксидантите в плодовете и зеленчуците помага в борбата с бръчките и стареенето.

Може да се чувствате по-енергични

Наблягането на повече листни зеленчуци като спанак, зеле, коприва,които са с високо съдържание на важни хранителни вещества, може да ви помогне с течение на времето да започнете да усещате прилив на енергия. Установено е, че богатите на витамини и минерали храни действат благоприятно за повишаването на тонуса и засилването на дееспособността.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ям месо, пържоли, лу ( преди 8 години )
Точно обратното е. Яж месо, за да мислиш като хищник! Яж месо за да си здрав и за да имаш сила и енергия. А не да хрупаш само треви, и да чакаш да си силен и здрав с енергия. Няма как да стане ако хрупаш само трева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
!? ( преди 10 години )
До Анонимен: А как може да се напише нещо категорично, което да важи за абсолютно всички хора с абсолютно еднакъв ефект?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
можете, можете, можете... ама може и да е, може и да не е. Тази статия нищо не казва, написана е супер неуверено просто защото всичко това са някакви предположения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
nana ( преди 10 години )
malii 6to nadroben zarzavat ,,otidoha ,,,zian otidoha vsi4kite , hahha
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 6 rate down comment
еспумизан ( преди 10 години )
Утре пък ще пишете какви са ползите от спиранито на зеленчуците , които и без това в момента бъкат от нитрати !Дайте ми домашна луканка и домашно винце , пък нека да ми вреди !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 6 rate down comment
petrova ( преди 10 години )