Здраве и красота

Червената боровинка топи мазнини

Хапвайте по-често от тях

06.02.2014г. / 14 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато искате да стопите излишните мазнини не е достатъчно да спортувате, а е добре да знаете кои храни могат да бъдат ваши помощници в процеса на отслабване. Ако сте любители на горските плодове и по-специално на боровинките, то червената боровинка може да ви помогне в процеса на топене на мазнини.

Според шведски учени от Lund University сладко-киселите червени плодове могат да благоприятстват процеса на отслабване, тъй като могат да неутрализират мазнините от вредните храни. За проучването учените са изследвали две групи мишки. Едната група била хранена с храни с високо съдържание на мазнини, докато другата с храни с по-ниско съдържание на такива.

В хранителния план са били включени и около 20% плодове като боровинки, малини, къпини. След три месеца наблюдение резултатите показали, че тази група мишки, консумирали по-мазни храни и приемали предимно от червените боровинки са наддали по-малко тегло.

Свързани статии

Нивата на инсулина и кръвната им захар също са били по-ниски, както и на холестерола и нивото на мазнини в черния дроб. Учените смятат, че силата на червените боровинки в неутрализирането на мазнините се дължи на полифенолите в тях, които са вид антиоксидант.

Въпреки че изследванията в тази посока ще продължат, авторите на проучването смятат, че червените боровинки биха могли да помогнат срещу затлъстяването и диабета. Силата на червените боровинки не бива да бъде причина хората да се хранят нездравословно. От друга страна, за вида червена боровинка наречена „акай“ се смята, че може да доведе до увеличаване на килограмите.

Коментирай