Здраве и красота

Протеините и диабетът – какво трябва да знаем?

Рисков фактор за хората с наднормено тегло, затлъстяване и обездвижване

20.02.2014г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Диабетът е едно от най-опасните заболявания, които ако не биват строго контролирани, може да доведат дори до смърт. Според последни изследвания до 2050 година всеки трети човек ще бъде с диабет тип 1 или 2. Диабет тип 2 е по-лесно управляем и може да се регулира чрез хранителен режим и редовни физически упражнения.

Ключът към справянето с рисковия фактор от отключване на диабет в голяма степен се крие в редуциране на наднорменото тегло и справяне със затлъстяването.

Протеините са основна хранителна съставка за хората с диабет. Затова е от голяма важност да се приемат ежедневно. Те са част от здравословното и балансирано меню както за хората, страдащи от диабет, така и за всички останали. Добре е количествата на приема да бъдат съгласувани предварително с лекар.

Протеините изграждат мускулната маса и помагат за възстановяване на тъканите в организма. В някои случаи протеините действат като ензими и хормони, които контролират много процеси в тялото от храносмилането до отделянето.

Свързани статии

Загубата на тегло за диабетиците е от най-голямо значение. Но все пак крайните мерки са много опасни. Когато диабетиците не поемат достатъчно калории или нямат достатъчно запаси от мазнини и въглехидрати, тялото започва да произвежда протеин чрез преработка на собствените клетки, за да създаде достатъчно енергия.

Това е проблематично от гледна точка поддържането на стабилна и здрава мускулна маса, която помага за изгаряне на мазнините.

Важни източници на протеини

Вероятно сте свикнали със схващането, че месото е най-големият източник на протеини. Но това не е съвсем вярно! Рибата, ракообразните, бобът, грахът, соевите продукти, нискомаслените млечни продукти, както и ядките и семената също са много богати източници на протеин.

Не трябва да се пропуска фактът, че растителните протеини в бобовите и соевите растения съдържат и въглехидрати. Затова е добре приемът им да бъде обсъден и премерен с помощта на ендокринолог или диетолог.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Силвия ( преди 10 години )
Пепи, *** на ендокринолог най-добре, ако имаш такива проблеми и всичко ще ти обясни. С тези проблеми шега не бива, жалко че късно го разбрах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар