Здраве и красота

Кайсиевата ядка – мощно здравословно средство срещу рака

Повишава имунитета, съдържа антиоксиданти и се бори с рака

10.03.2014г. / 13 26ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Кайсиевите ядки се използват от векове за разкрасителни процедури, като добавки към лекове за различни болести или просто като допълнителен продукт, който но си ползи за тялото от глава до пети!

Ядките от кайсия могат да бъдат прекрасна добавка към вашите шейкове, салати, дресинги, а дори и като добавка към козметичните ви продукти! Кайсиевата ядка има благотворно влияние върху косата и кожата, намалява холестерола и увеличава еластичността на кръвоносните съдове.

Грижа за кожата

Етеричното масло от кайсиева ядка може да се използва като добавка към кремове, лосиони, фон дьо тен, хидратиращи и подхранващи маски. Можете да си направите и домашно приготвен ексфолиращ крем за лице, като смесите една чаша захар с етерично масло от кайсиева ядка – помага за добро отстраняване на мъртвия слой клетки, като оставя кожата силно хидратирана и блестяща!

Маслото от кайсиеви ядки действа като овлажнител, благодарение на който бързите му абсорбиращи себума свойства се усещат мигновено. Кожата се чувства хидратирана и естествено освежена и подмладена. За най-добри резултати прилагайте след горещ душ, когато порите са отворени.

Противовъзпалително

Научно доказано е, че кайсиевата ядка има противовъзпалителни действия, помага при възпалени стави, разтегнати и увредени мускулни влакна, артритни болки. Ако нямате възможност да консумирате достатъчно количество ядки на ден, можете да си ги набавяте чрез хранителни добавки.

Имунна система

Зимният сезон и резките температурни промени са „идеална“ предпоставка за спад в имунитета. Но кайсиевите ядки могат да бъдат много полезни в това отношение. Без значение от сезона, не пропускайте да хапнете по няколко от полезните ядки!

Сърдечно здраве

Кайсиевите ядки са много полезно средство в борбата с холестерола. Лошият холестерол се натрупва в организма, благодарение на прекомерната консумация на наситени мазнини, които се втвърдяват и образуват плаки по съдовете. Кайсиевите ядки са отличен източник на ненаситени мазнини, които помагат да намалите нивата на лошия холестерол, да прочистите стените на кръвоносните съдове.

Според лабораторните изследвания кайсиевите ядки са също толкова добър източник на ненаситени мазнини, колкото и зехтинът и рибата. Чрез тях подобряваме функцията на сърцето и кръвоносните съдове, а това подобрява здравословното състояние на организма.

Свързани статии

Грижа за косата

Използването на етерично масло от кайсиеви ядки може да помогне на изтощената и накъсана коса да се възстанови по-бързо. Косата става гладка, възвръща блясъка и еластичността си.

Маска за коса – затоплете малко масло от кайсиеви ядки в микровълновата фурна за около 30 секунди. Тествайте температурата с пръст – трябва да не е прекалено загрято. След това изсипете върху косата и размажете с пръсти. Увийте главата си с найлон и изчакайте 30 минути. Изплакнете добре с хладка вода.

Противораково действие

Все още не е съвсем доказан ефектът върху пациенти с рак, но едно е сигурно – кайсиевата ядка е много богата на антиоксиданти, което я прави мощно средство в борбата със свободните радикали, причиняващи израждане на клетката. С положителния си ефект върху имунната система, ядката от кайсия би могла да бъде добра добавка към останалите ви методи за повишаване на защитните сили на организма.

Нещо повече – според изследванията, кайсиевата ядка съдържа веществото амигдалин (витамин В17), което действа така, че убива раковите клетки.

Коментирай