Здраве и красота

Акне при възрастни – какви са решенията?

Как да се погрижите за кожата си, за да не се появи акне или ако вече се е появило

18.03.2014г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Акнето не е проблем само за тийнейджърите. В действителност, 25% от жените в зряла възраст, особено около 40-те години, страдат от проблематична кожа. Как да се погрижите за кожата си, за да не се появи акне или ако вече се е появило – как да си помогнете, ще разберете от следващите редове.

Правилен начин за измиване на лицето

Агресивното почистване може да раздразни появилите се пъпки и да изсуши прекалено много кожата ви. Дерматолозите препоръчват ежедневно почистване на лицето и засегнатите участъци със салицилова киселина в разтвор от 2%. Това леко ще ексфолира кожата, ще отвори порите, което ще предотврати бъдещата поява на нови възпалени участъци.

Какво причинява акне и как може да се предотврати?

Причините за акне в младежка и в зряла възраст са сходни. Хормоните отново играят централна роля в появата на пъпките. Тялото започва да се пренасища от хормони, които предизвикват акнетична кожа. Контролирането на диетата повлиява много добре проблемната кожа. Опитайте се да сведете до минимум приема на млечни продукти, сладки закуски и напитки.

Стресът е друг спусък, който отключва акне в зряла възраст, а и не само. Ако имате интерес по посока преодоляване на стреса, опитайте антистрес методи като йога, упражнения или медитация.

Какви са разликите между тийн акне и акне при възрастни?

Мястото на „пробивите“ на акнетичните пъпки се променя с възрастта. Тийнейджърите често имат запушени пори в Т-зоната и центъра на лицето (нос, бузи). Възрастните са склонни да получат пъпки в периферията на лицето, върху челюстта и шията, както и по протежение на линията на косата.

Трябва ли да пропускате овлажняването, ако сте с мазна кожа?

Не, разбира се! Когато кожата не се хидратира, мастните жлези секретират прекалено, за да компенсират липсата на овлажнител. А това прави акнето още по-тежко. Ключов продукт, който трябва да използвате ако имате акнетична кожа, е овлажнител без добавени масла, който задължително трябва да е антибактериален.

Какви съставки трябва да търсите в етикетите на антиакне продуктите?

Най-популярните и ефикасни съставки срещу акне са салициловата киселина и бензоил пероксид. Концентрацията на салицилова киселина не трябва да превишава 2%, а бензоил пероксидът – 5% или 10%, в зависимост от чувствителността на кожата.

Как да се контролират едновременно пъпките и бръчките?

Жените на средна възраст употребяват козметика за превенция на стареенето на кожата. Влияе ли това, обаче, върху лечението на акне? Съставката ретинол е много мощно средство, което атакува и двата проблема. Пъпките и образуването на бръчки се повлияват изключително добре при употреба на продукти с наличие на ретинол, затова са горещо препоръчвани от дерматолозите.

Ретинолът може да предизвика раздразнение и лющене на кожата, затова трябва да се употребява с внимание. Ако дразненето продължи по-дълго от 6 седмици, намалете дозата или се консултирайте с лекар.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Голяма досада е това акнето, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар