Здраве и красота

Дресинги за салати с противовъзпалителни съставки

Богати на антиоксиданти

20.01.2024г. / 07 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какви суперхрани консумирахте вчера? А днес? За да бъдемв добра форма и здраве, да се чувстваме енергични и за да намалим риска от възпаления в тялото, изборът ни на храни и напитки е много важен. Хубавото е, че всеки ден има начин да добавяме в менюто си под една или друга форма противовъзпалителни храни. Дресингът за салата е един от тях. 

Вижте три идеи за полезни дресинги, богати на антиоксидантни съставки. 

Японски дресинг с моркови и джинджифил

Противовъзпалителните съставки, които съдържа са:

Морков – Той съдържа фенолна киселина, витамини С и А, за които е известно, че са антиоксиданти и намаляват риска от възпаления в тялото. Смята се, че морковът е една от най-полезните храни при артрит. 

Джинджифил – Джинджифилът съдържа мощни активни съединения, които са отговорни за намаляване на възпалението, но имат и много други ползи за здравето. Джинджифилът подсилва имунитета, също намалява неразположенията свързани с артрита, допринася за елиминиране на излишните течности от тялото. 

Чесън – Друго мощно древно „лекарство“. Противовъзпалителните свойства на чесъна са широко известни. Той има противораков, антибактериален, антиартритен и много други ефекти. 

Черен пипер – Пиперинът в черния пипер има противовъзпалителен ефект срещу хронични заболявания. Освен това има високо съдържание на антиоксиданти. 

Чисто сусамово масло – Здравословно масло, което доказано има противовъзпалителни ефекти. За сусамовото масло се смята, че допринася за намаляване на болките в ставите.

Мед – Подсилва имунитета, бори се с инфекциите. 

Лимон – Освен че е с високо съдържание на витамин С, лимонът съдържа флавоноиди, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, сочат изследвания.

Как да си приготвите дресинга?

В блендер комбинирайте 1 по-голям морков – обелен и нарязан на кубчета, около 3-4 см парче обелен корен от джинджифил, 1/4 чаша качествен ябълков оцет/оризов оцет, 1/4 чаша зехтин екстра върджин, 2 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка чисто сусамово масло – ако имате алергия, не го слагайте,  1 супена лъжица мед, сол и черен пипер на вкус, малко вода, ако е необходимо. Всичко се блендира добре. 

Свързани статии

Класически средиземноморски винегрет

Той съдържа богатство от суперхрани с ценни антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. 

  • Зехтин екстра върджин – богат на мощни фенолни съединения, естествен антиоксидант, който помага за намаляване на възпалението.
  • Мащерка – Мащерката има противовъзпалителни, антимикробни и антисептични свойства.
  • Риган – Риганът също ни осигурява антиоксиданти, които могат да помогнат за неутрализиране на свободните радикали, което води до намаляване на възпалението.
  • Магданоз – За антиоксидантите в магданоза е доказано, че имат противовъзпалителни свойства.
  • Дижонска горчица – Има антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства.

Как да си приготвите дресинга?

В буркан с капачка комбинирайте 200 мл зехтин екстра върджин, 5 супени лъжици ябълков оцет/винен оцет, 1 супена лъжица дижонска горчица, 1 супена лъжица сушен риган, 2 стръка прясна мащерка – стъблото се отстранява и се нарязва на ситно, нарязани на ситно листата на китка магданоз, розова сол и черен пипер на вкус. Затворете буркана с капачката и енергично разклатете, за да се комбинират добре съставките. 

Свързани статии

Карибски дресинг с манго 

Суперсъставките в него са:

Манго – То е богато на антиоксиданти като витамини B, C и E и бета-каротин, алкалоиди, флавоноиди и полифенолни съединения. Мангото съдържа пребиотици, което го прави плод, който е полезен за червата.

Чесън – Една от най-полезните храни, намаляващи възпалението в тялото, помагаща и за детоксикацията на организма. 

Джинджифил – Активните съединения в джинджифила допринасят за намаляване на възпалението. 

Кориандър – Той е имуностимулираща подправка, за която е доказано, че помага за намаляване на възпалението при артрит, забавя растежа на раковите клетки, полезен е за черния дроб, при диабет. 

Ето как да си приготвите този невероятен дресинг за салата. 

В блендер или кухненски робот комбинирайте 1 чаша зряло нарязано манго, 1/4 чаша зехтин екстра върджин. 3-4 супени лъжици прясно изцеден сок от лайм, 1 скилидка чесън, около 3-4 см парче обелен корен от джинджифил, 1 супена лъжица мед, 1/4 чаша вода, 1-2 малки люти чушки хабанеро или халапеньо, 1 стрък листа кориандър. Всичко се смила до гладкост. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 3 месеца )