Здраве и красота

Рисковете за здравето, които "седящите професии" носят

И решенията, с помощта на които да се предпазим

25.03.2014г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Стресовите условия в работния ден могат да повишат риска от развитие на редица заболявания и остри състояния като инфаркт и инсулт. Напрегнатото ежедневие е предпоставка за влошаване на здравето в над 80% от случаите. Това се отнася както за мъжете, така и за жените.

Риск от диабет

Жените, които упражняват професии в седящо положение, са с повишен риск от развитие на диабет тип 2 според изследователи от катедрата по здравни науки на Университета в Лестър, Великобритания. Лекарите горещо препоръчват кратки разходки през интервал от 1 час, за да може кръвообращението да се запази в нормалните си параметри.

Природно по-широкият ханш на жените притиска кръвоносните съдове в седнало положение и пречи на нормалната циркулация на кръвта. Освен това се натоварват гръбнакът, прасците и бедрата, в коленете могат да се появят болки.

Синдром на карпалния тунел

Причинява се от засягане (прищипване) на нерв в китката, инервиращ долната част на ръката. Среща се три пъти по-често при жените. Според лекарите, за да се предпазите от появата на този болков синдром, който се проявява много често при хора, работещи на компютри, е необходимо да се сдобиете с ергономична клавиатура, която да следва естествената извивка на китката. Стандартните правоъгълни клавиатури изморяват ръката и я карат да заема напрегната неестествена поза.

При нужда можете да носите ластична превръзка на китките, която да подпомага и облекчава движението. Правете 15-минутна почивка на всеки час, като раздвижвате китките си.

Наддаване на тегло

Работата в седнало положение е огромна предпоставка за покачване на телесната маса. Липсата на двигателна активност е ключова предпоставка за напълняването. За да си помогнете в превенцията, гледайте обядът ви да включва супа, пищна салата и плод. Тялото ви се нуждае от приблизително 20 минути, за да осъзнае, че сте се нахранили, затова не бързайте да преяждате, а вместо това приключете с порцията и се поразходете, докато усетите същинската ситост.

Свързани статии

Сухота в очите

Взирането в монитора предизвиква неприятно глождене в очите, сухота и зачервяване. Преумората уврежда очите и е в основата на множество усложнения, като главоболие, мигрена, световъртеж.

За да предпазите очите и главата си от болка и неудобства, на всеки 20 минути измествайте фокуса си от монитора през прозореца и се взирайте в далечината за поне 20 секунди. Тази почивка ще ви помогне да намалите преумората в очите. По-честото мигане също е от полза. Доказано е, че когато човек гледа несъсредоточено мига средно по 12-15 пъти в минута. Но когато чете книга или гледа в монитора, честотата спада до 7 мигания.

Разширени вени

Продължителното седене увеличава рисковете от появата на разширени вени, които са рисков фактор от по-нататъшни съдови усложнения и запушвания. Около 50% от жените в средна възраст (а вече и все повече млади) са склонни да развият това състояние. Един от вариантите за превенция е носенето на стегнат чорапогащник с повече ликра, за да държи кръвоносните съдове притиснати. Това стимулира кръвообращението и предпазва от отпускане гладката мускулатура на съдовете, което успокоява и симптомите.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Дани ( преди 10 години )
Така е, много е вреден този заседнал начин на живот, който водим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар