Здраве и красота

Какво още предизвиква алергични реакции през пролетта?

Повишена влажност, и още...

01.04.2014г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Stock Xchng

Снимка: Stock Xchng

През пролетно-летния сезон се отключват множество алергии. Най-разпространена е сенната хрема, но и обривите по кожата не отстъпват особено по честота. Най-честата форма на лечение е предписването на антихистаминови препарати, които обаче, за съжаление, само притъпяват симптомите, но не лекуват.

Но какво друго, освен полените и цъфтежите може да отключи и да провокира алергия? Запознайте се с алергените, за които не сте подозирали и за които е добре да внимавате, ако имате или сте имали алергични прояви!

Плодове

Да, точно така! Странно, но плодовете са в състояние едновременно да заздравят имунната ви система, но и да я провокират срещу вас самите! Защо? Досущ като дърветата, тревите, плевелите, които съдържат огромен брой полени, имунната ви система се бори дори с най-минимално приличащите на тях алергени. Плодовете обикновено имат по повърхността си ситен прашец, който влияе на хората, които имат алергия към полени.

Алкохол

Хората със сенна хрема, астма, хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест са много по-склонни да кихат, добиват хрема и да получават симптоми на обостряне на дихателните пътища. Алкохолът разширява кръвоносните съдове на носа и може да провокира имунен отговор. Виното може да бъде по-силен алерген в сравнение с останалите видове алкохол.

Стрес

Стресът е виновник за много неприятни състояния и заболявания. Той предизвиква и алергии и влошава още повече симптомите. Дори малки количества стрес повишават нивата на протеините, провокиращи алергични реакции и усилват тежестта на симптомите. Освен това, постоянно високите нива на кортизол (хормон на стреса) могат да компрометират имунната система, могат да понижат нивата й и да направят защитата на тялото много трудна, заради яростната атака на множеството алергени отвън.

Продукти за коса

Красотата иска жертви. Геловете за коса, пяната за фиксация, спреят – всички те са своеобразен магнит за прашеца от цветовете и полените.

Свързани статии

Гръмотевични бури

Дъждовете през април възраждат цветята през май, но и пристъпи на астма. Силните дъждове имат способността да намаляват количеството полени, носещи се във въздуха, но от друга страна всъщност вдигат прашец, който може лесно да се разпространи във въздуха под формата на микроскопични частици, предизвикващи алергични реакции.

Повишената влажност

Дъждовете в този сезон също така способстват за размножаването на акарите – това са миниатюрни насекоми, които живеят в домашния прах, килимите, дюшеците и които са способни да предизвикат сълзене в очите, хрема, кихане, кашляне, дори по-тежки алергични реакции.

Прекалено напоените цветя

Прекомерното поливане на цветята предизвиква появата на мухъл и плесен, което подтиква алергиите към изява.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Chudovishe ( преди 10 години )
Кошмарно е! Едва оцелявам през пролетта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар