Здраве и красота

7 причини да карате по-често колело

Намалявате стреса и отслабвате

16.04.2014г. / 12 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Карането на колело е любима активност на много хора. Това е добър начин да прекарате няколко забавни часове с децата в парка, бърз начин за придвижване до работното място. Ако сте от тези, които нямат колело или рядко се сещат за него, вижте няколко добри причини да въртите педалите по-често.

Изгаряте калории

Всекидневното придвижване с колело е чудесен начин да изгорите няколко излишни калории и да поддържате добра фигура без да полагате кой знае какви усилия. За един час умерено темпо на каране на колело може да изгорите повече от 200 калории.

Освен това колелото помага да свалите излишните натрупвания в областта на корема, да стегнете бедрата и коремните мускули, а също така и да укрепите гърба.

Намалявате стреса

Дори и денят ви да е минал сравнително спокойно, хубаво е да правите нещо, с което да намалите стреса и да релаксирате ума и тялото. Дори и да не се придвижвате от работата до дома с колело, след дългия работен ден и половин час в парка с колелото ще помогне да се разтоварите и презаредите. Според специалисти карането на колело е вид медитация.

Контролирате апетита

Според проучване на University of Surrey карането на колело както и всяка друга физическа активност могат да помогнат за контролиране на апетита. За 60 минути подобна физическа активност в организма се активират хормони, които контролират усещането за глад.

Повишава енергията и усещането за щастие

Пролетта е сезон, в който по-често се усещаме слаби и без енергия. Карането на колело може да повиши енергията и тонуса ви и да помогне да преборите пролетната умора.

Много хора се заблуждават, че упражненията и спортът в края на работния ден или преди започването му ще ги измори. Напротив, това ще стимулира енергията ви и ще помогне за освобождаването на така наречените щастливи хормони серотонин и допамин.

Свързани статии

Грижите се за здравето на сърцето

Доказано е че карането на колело навън или карането на велоергометър може да намали риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това тази физическа активност може да помогне да намалите риска от появата на диабет тип 2, да стабилизирате кръвното налягане.

Грижите се за здравето на ставите

Карането на колело е от тези физически активности, които натоварват по-малко ставите, за разлика от джогинга или аеробиката. Ако имате проблеми с коленете, карането на колело с умерено темпо може да помогне да намалите неразположенията.

Повишава концентрацията и паметта

Сутрин много от вас се нуждаят спешно от една-две чаши кафе, за да стартират нормално деня си. Карането на колело може да замени това и помага да подобрите циркулацията на кръвта в цялото тяло, което подобрява и работата на мозъка.

Снимка: photl.com

Коментирай
19 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Карането на колело и плуването са сред най-приятните начини за движение и спорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време