Здраве и красота

Правила за отслабване, които спокойно можете да нарушите

Не всичко си заслужава да бъде спазвано

05.05.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много често в общественото пространство се разпространяват какви ли не правила за отслабване и здравословно хранене, които започват да се превръщат в постулати, в мантри, които всички повтарят.

Оказва се, обаче, че тези „правила“ невинаги си заслужава да бъдат спазвани. Те не са общовалидни за всички и не е необходимо да им се предоверяваме и да ги следваме пряко.

Кои правила при отслабването можете да нарушите съвсем спокойно?

Правило „Да не се ядат въглехидрати“

Много диети се основават на тези съвети – не яж глутен, не яж въглехидрати, не яж пшеница, не яж мазнини, не яж червено месо! Да, живеем в свят, в който голяма част от храната е вредна поради естеството на промишлената й обработка и подобряване. Но това не означава задължително, че трябва да изключваме цели групи хранителни вещества като категорично вредни.

Тази стратегия може да работи в краткосрочен план, да даде резултати, понякога дори бързи, но трайното изключване на цели групи храни е изключително вредно за организма. Освен това е трудно за поддържане в нормалното ежедневие. Вместо да отдавате зловредно значение на някои храни, поработете над правилното хранене.

Правило „Яжте малки порции“

В много диетични планове е дебело подчертано, че трябва да се храните в много малки съдове, за да намалите реалното количество храна, но визуално да заситите мозъка. Истината е, че по-важното е да се съсредоточите върху вида храна и нейното качество, отколкото в малките порции на кратки интервали. Няма значение на какви интервали от време се храните – калориите са важни.

Правило „Диетата и упражненията са всичко, което е важно за отслабването“

Един от най-големите митове за свалянето на килограми е, че всичко се върти около калориите и те са най-важното, както и изтощителните редовни тренировки. Пропуска се един много важен фактор за здравословното състояние на метаболизма – сънят! Учените са установили, че хората, които спят по 5 часа или по-малко на нощ са склонни да натрупат средно по 3 до 5 кг повече в сравнение с останалите, които имат пълноценен 8-часов сън.

Свързани статии

Правило „Похапвайте по-често“

Честите закуски между храненията всъщност развалят диетата, защото внасят излишни калории в организма, които често забавят процеса на слабеене. Не можем само да обвиняваме хранително-вкусовата промишленост за злощастното си тегло, трябва да се замислим с какво ние можем да си помогнем, а именно да отделим повече време да разберем кой е оптималният размер порция индивидуално за нас и да го следваме.

Правило „Трябва да тренирате поне по 2 часа на ден, за да има резултат“

Истината е, че изследователите са установили, че 30-минутната тренировка, дори неинтензивна такава, има значение за отслабването. Нещо повече, те са установили, че дори 15-минутните упражнения 3 пъти седмично дават много добри резултати! Комбинирайте упражненията с диетичен режим и ще останете доволни от постигнатото.

Правило „Пийте повече течности“

Обезводняването е враг №1 на отслабването, факт. Когато не се пият достатъчно течности, тялото отделя хормон, който кара гладът да се увеличава, за да компенсирате дехидратацията чрез хранителни вещества. От тях организмът може да си набави необходимата вода – най-вече от плодовете, зеленчуците и месото.

Много хора злоупотребяват с това правило и прекаляват с пиенето на вода, като си мислят, че тя няма как да им навреди. Това не е вярно. Прекомерното количество течност в организма затруднява процесите в клетките, от което страдат и вашият стремеж към отслабване и резултатите ви.

Коментирай