Здраве и красота

Прости правила за редуциране на калориите

Колко по-лесно би било отслабването по този начин?

16.05.2014г. / 17 35ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки се е опитвал да отслабне в даден момент от живота си, някои се борят с килограмите цял живот. На всички е ясно, че диетите не са начин за отслабване, който да трае постоянно и рядко човешката психика успява да устои завинаги на заобикалящите изкушения.

Но има някои лесни начини да промените начина си на хранене и ежедневните си практики, за да изгубите излишното тегло неусетно, без да се мъчите с изтощителни диети.

Отървете се от опакованите храни

Вместо да ядете пакет чипс, избирайте истинската прясна закуска, например банан и шепа ядки. Винаги преди да посегнете към каквото и да е изкушение си спомнете правилото за пакетираните готови и полуготови храни.

Дайте почивка на приборите си

Не казваме да се храните с ръце, напротив! Според диетолозите много от нас бързат да изядат цялата храна преди мозъкът да е осъзнал, че стомахът фактически е пълен и няма нужда от повече храна. Това е моментът, в който настъпва преяждането. За да не се случи това, оставяйте вилицата или лъжицата върху салфетката до чинията, докато сдъвчете хапката. Така не само ще се храните по-бавно, но и ще се насладите на храната много повече, като обръщате внимание на вкусовете й.

Намалете размера на порциите

Използването на малки съдове действително помага да намалите количеството погълната храна, без да се чувствате ощетени. Мозъкът пак ще се наслаждава на гледката на пълната порция, но ще бъде оптически заблуден.

Свързани статии

Започвайте със супа

Когато сте на вечеря, започнете с купа бульон или супа, вместо с крем супа, защото бистрите супи са по-нискокалорични от гъстите. Освен това така ще запълните една част от стомаха и ще е по-трудно да се натъпчете с прекалено голямо количество от основното ястие.

Пийте течности

Постарайте се да бъдете хидратирани през целия ден. Дехидратацията води до силен глад. Така мозъкът се опитва да компенсира, като накара тялото да приеме достатъчно течности чрез храната, за да се съхрани.

Слушайте стомаха си

Храненето по няколко пъти на ден, без да сте действително гладни, само обърква стомаха. Ако си наложите да се храните само когато сте гладни, ще се учудите колко излишна храна всъщност сте приемали досега.

Оставяйте достатъчно остатъци

Не се чувствайте длъжни да изяждате всичко, което се намира в чинията ви. Можете да доядете остатъците при следващото хранене или да нахраните някое гладно животно, вместо да трупате излишните килограми по талията си.

Не яжте в движение

Когато ядете в движение или в колата си, вие постоянно поглъщате полуфабрикати и вредни храни. Постарайте се да се храните най-вече в дома си или в ресторанти, където приготвят сготвена, а не бърза или полуготова храна.

Коментирай