Здраве и красота

Пълнее ли се от ядките?

И какво количество трябва да се консумира на ден?

27.05.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Ядките са богати на калории. Тези калории могат да бъдат много полезни в намаляването на лошия холестерол, но ако се прекали с тях могат ли да причинят напълняване? Какво е точното количество ядки, което трябва да консумираме, за да се радваме на здрава сърдечносъдова система и нормално тегло?

Хранителни стойности на ядките

Ядките съдържат мононенаситени мазнини, протеини, фибри, витамин Е, фолиева киселина, антиоксиданти и много други полезни микроелементи. Затова е напълно правилно да наричаме ядките „електростанция на правилното хранене“!

Протеинов източник за вегетарианците

Ядките неслучайно са основен протеинов източник за вегетарианците и веганите, защото количеството полезен протеин в тях е доста голямо. Ненаситените мазнини внасят здравословно разнообразие в организма, в сравнение с наситените, затова трябва да бъдат добре застъпени в диетата.

Диетична закуска

Ядките са много добра диетична закуска. Ако се опитвате да контролирате теглото си и да се вталите, ядките са най-подходящи за тази цел. Те имат висока хранителна стойност, засищат и премахват чувството на глад за дълго, а са и изключително полезни. Добре е да избягвате пакетираните, осолени или печени в масло ядки, защото хранителните им свойства се нарушават. Консумирайте ги сурови или сушени.

Свързани статии

Здраво сърце

За хората със сърдечносъдови заболявания ядките са много полезни. Те са източник на енергия и могат да намалят сърдечносъдовия риск. Задължително е да се консумират в умерени количества. Те помагат за предотвратяване на втвърдяването на артериите, което помага за разширяването на кръвоносните съдове. Стеснението им вследствие на наслагвания от плаки, образувани заради лошия холестерол, е основна причина за настъпване на инфаркт.

Повечето ядки съдържат омега-3 мастни киселини, особено орехите. Те са мощен антиоксидант и намаляват броя на свободните радикали. Орехите също така съдържат много високи количества алфа-линоленова киселина, много важна за здравото сърце.

Здравословни мазнини или не?

Ядките съдържат голямо количество мазнини, които са ненаситени и за разлика от наситените могат да помогнат в предотвратяването на редица болести. Освен че понижават холестерола, влияят положително и на високото кръвно налягане и редукцията на теглото.

Умереност

Една шепа ядки на ден е напълно достатъчна, за да внесете в тялото си необходимите хранителни вещества. Бадеми, орехи, шам-фъстък, кедрови ядки – всички те намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, както намаляват и нивата на натрий в кръвта.

Препоръчително е да се консумират поне по 2 супени лъжици ядки на ден, за предпочитане разнообразен коктейл, за да почувствате многобройните им ползи за здравето.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ганка ( преди 9 години )
Ако се внимава с количествата, не се пълнее и са много вкусни, даже и се слабее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
ъъъ ( преди 9 години )
До =/=: ми излез от тоя чувал де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар