Здраве и красота

6 билки, които облекчават запека

Пийте сок от алое вера

31.05.2014г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Запекът е все по-често срещан проблем. Причините за неговата поява могат да бъдат разнообразни като бременност, неправилна диета, коремна операция и други.

Винаги е добре да се консултирате със специалист, който да установи първоизточника на проблема. Чаят от коприва е един от най-препоръчваните при запек, но има и други полезни билки, които биха могли да помогнат.

Алое вера

По-често използваме алое вера локално. Добавяме го към домашните маски за лице, коса, при появили се стрии, при изгаряния. Но алое може много да помогне на пациенти, страдащи от запек.

В големите супермаркети се продават сокове със 100% съдържание на алое. Те са с приятен и освежаващ вкус, а алое вера действа като естествен лаксатив и може да облекчи запека.

Хлъзгав бряст

Хлъзгав бряст е друга билка препоръчвана от специалистите срещу запек. Тя успокоява стомашно-чревния тракт. Подобно на алое вера има лечебен ефект. Билката се предлага и под формата на хранителна добавка.

Сминдух

Сминдуха по-често използваме в кулинарията. Билката е добър източник на полезни фибри. Семената от сминдух успокояват стомашните проблеми и облекчават запека. Билката е богата на витамини и минерали.

Може да добавяте от нея към супи и ястия или да смелите няколко семена сминдух и да ги запарите с вряла вода. Получената отвара също ще помогне.

Глухарче

Глухарчето действа като естествен лаксатив. Може да го приемате под формата на топъл чай. То ще облекчи спазмите и болките в корема и ще подобри редовността на отделителната система.

Морски зърнастец

Морски зърнастец е друга билка, която може да се прилага при запек. Билката е с богато съдържание на важни мастни киселини, включително омега 7. Омега 7 са известни с това, че подпомагат дейността на стомашно-чревния тракт, гарантирайки добро храносмилане и по-голяма гъвкавост движение на изпражненията през червата.

Свързани статии

Морският зърнастец съдържа и витамин А и някои витамини от група В, които са важни за доброто здраве.

Сена

Листата и шушулки на растението сена (майчин лист) са често използвани в лечението на запек. Сената има слабителен ефект. Може да се приема под формата на чай или хранителна добавка.

Всички тези билки носят много ползи за здравето и могат да облекчат вашето неразположение. Важно е да обърнете внимание на начина на хранене. Консумирайте повече пресни плодове и зеленчуци и по-малко протеини.

Намалете приема на въглехидрати. Обърнете внимание и на храните, съдържащи глутен. Ако имате непоносимост към тях, отстранете ги от вашето меню или ги заменете с такива, които не съдържат протеин.

В случай че приемате лекарства и запекът се е появил по време на приема им, добре е да се консултирате с лекар.

снимка: photl

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Ралица ( преди 9 години )
До Сиска: Аз имам много успешен опит с Натуралакс. Таблетките съдържат Алое Вера и действат много добре очистително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
За Сиска ( преди 9 години )
Да, на Данон помага активията. Също и пробиотици от аптеката, всеки би свършил работа мисля, но питайте аптекаря конкретно за този проблем какво препоръчва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
До Сиска: ( преди 9 години )
Живея в Канада и когато имам подобни проблеми си купувам кисело мляко пробиотик.При мен действа като очистително. Доколкото знам в Бг има пробиотик на Данон. Може да има и други, напуснал съм Бг преди 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 9 години )