Здраве и красота

Белият хляб се оказа полезен

Противно на досегашните твърдения

13.06.2014г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl.com

Снимка: Photl.com

Напоследък свикнахме да обвиняваме белия хляб за всичките си здравословни несгоди – свръхтегло, диабет, състояния, причинени от глутенова непоносимост, висок холестерол.

Всъщност, новите изследвания показват, че белият хляб не е чак такъв демон, за какъвто го представят! Той дори може да се окаже здравословен избор в определени аспекти.

Изследователите открили, че консумирането на бял хляб може да увеличи броя на полезните чревни бактерии, което е важно за правилната обработка на храната. Откритието би могло да означава, че оклеветеният бял хляб не заслужава низвергнатото задно място на най-долния ред на стелажа в магазина.

Испанските изследователи, провели проучването, разглеждат тези полезни бактерии като жизненоважни за правилните функции на организма и здравето на хората. Тази констатация е изключително важна, защото е известно, че липсата на важни бактерии в организма нарушава нормалния чревен баланс и е предпоставка за увеличаване на общата заболеваемост.

От огромно значение за балансираните нива на полезни бактерии в чревната флора е правилното хранене. Учените са изследвали 38 здрави възрастни, като те са били помолени да споделят вида на дневната си диета.

Екипът от Университета е изследвал ролята на полифенолите, срещани в подправките, чайовете, плодовете и зеленчуците както и това как те помагат за балансиране на чревните бактерии.

На хората, участващи в проучването е взета фекална проба за изследване наличието и вида бактерии. Техният анализ показал, че нивата на пектин, съединение в плодовете, понижава нивата на някои полезни бактерии.

Свързани статии

Но най-необичайното откритие било, че белият хляб е изключително богат на добри бактерии. Досега пълнозърнестите храни се смятаха за богати на полезни вещества поради високото си съдържание на фибри. Оказва се, че в белия хляб има големи количества Lactobacillus, позната ни от киселото мляко. Тя е всеизвестна с полезните си действия за стомашно-чревния тракт.

Констатацията на учените от това проучване е, че рафинираните храни като бял хляб и бял ориз не бива да бъдат подценявани. Те имат достатъчно качества, за да бъдат смятани като полезни в умерени количества.

Все пак, други проучвания, свързани с механизмите на наднорменото тегло показват, че яденето на три филии бял хляб на ден крие висок риск от затлъстяване. Европейският конгрес по затлъстяване, проведен в София в края на май заключи, че белият хляб води до затлъстяване, за разлика от пълнозърнестия.

Мненията са противоречиви, но и резултатите от изследванията са такива. Белият хляб има своите ползи за здравето в строго контролирани количества. Злоупотребата с него, както с повечето хранителни продукти, води до здравословни проблеми.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Gerb ( преди 3 години )
До NONe: istinata e che po hubav ot beliq hlqb nqma
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
NONe ( преди 9 години )
Истината е точно обратното на горното твърдение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар