Здраве и красота

Често срещани кожни проблеми през лятото

Как да се справите с лятното акне?

25.06.2014г. / 10 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Лятото е дългоочаквано. Почивка на море, планина, красива природа и много енергия от слънцето. Често тази красива картина може да бъде нарушена от редица кожни проблеми, които се проявяват предимно през летните месеци.

Споделяме най-често срещаните такива проблеми и няколко съвета как да намалите тяхната поява или интензитет на проявление.

Летен обрив

Повишените температури водят до изпотяване, което от своя страна може да е причина за появата на екзема. Топлинният обрив прилича на ситни розови пъпчици, които често се срещат в областта на шията, меките части. Как да го предотвратите?

Носете леки, дишащи материи, за да позволите потта да се изпарява.

Избягвайте да нанасяте върху кожата си тежки кремове или мазила, които могат да блокират потните канали.

Взимайте често душ, като не е необходимо всеки път да използвате сапун или душ гел. Честата им употреба ще наруши pH на кожата. Достатъчно е да ги употребите веднъж на ден.

Изберете продукт за деликатна кожа, който има билкови добавки.

Лятно акне

Увеличаването на потта, използването на неподходяща козметика, не ексфолирането на кожата и отделянето на повече себум е причина за появата на така нареченото лятно акне. Бактериите причинители на акнето бързо се разпространяват. Често засегнати места са областта на шията, гърба и лицето. Как да го предотвратите?

  • Пазете кожата си чиста.
  • Спазвайте отлична хигиена и употребявайте леки лосиони за тяло, които не стимулират омазняването на кожата.
  • Опитайте да ползвате почистваща козметика и сапуни, които са за кожа, предразположена към акне.
  • Душ гел с прополис или цитрусови плодове ще се отрази благоприятно на кожата ви.
  • Правете си отвара от магданоз, с която да обтривате засегнатите места по 2-3 пъти дневно.
  • Когато използвате слънцезащитни продукти за тяло и лице е добре да ги съобразите с типа кожа. Към акне са предразположени по-мазните кожи. Ето защо е добре да закупите продукти подходящи за този тип кожа.

Тук може да видите и няколко подходящи маски за третиране на акне.

Суха кожа

Излагането на слънце, дехидратацията и климатиците могат да доведат до изсушаване на кожата. За да предотвратите изсушаването на кожата:

Пийте много вода.

Пазете кожата си хидратирана с подходяща и лека козметика. Особено подходящи са кокосово масло, гел от алое вера и бадемовото масло. Те хидратират в дълбочина кожата и спомагат за задържането на влагата.

Атлетически крак

Това наименование се използва за гъбична инфекция на краката, която е често срещана през летните месеци. Получава се, когато кожата на краката не диша, не се спазва добра хигиена, след посещение на педикюр, когато инструментите не са били добре почистени, при незначително нараняване на кожата или ноктите на краката.

Свързани статии

Симптомите на тази гъбична инфекция са напукани и лющещи се нокти, промяна в цвета на ноктите, лющене на кожата на краката и по-специално между пръстите, неприятен мирис и други.

За да намалите риска от тяхната поява:

поддържайте отлична хигиена.

  • Носете открити обувки от естествени материали.
  • Когато се налага да обуете чорапи, те трябва да бъдат от 100 % памук.
  • Използвайте козметика, предотвратяваща изпотяването на краката.
  • Сменяйте всекидневно обувките си.

Ако смятате, че се е появила гъбична инфекция, незабавно третирайте засегнатите места с подходящи медикаменти, за да спрете разпространението на инфекцията.

Контактен дерматит

Изложени на риск са най-вече тези хора, които почиват на къмпинг. При докосване с някои видове растения или друг вид дразнител от външната среда, може да се получи алергична реакция по повърхността на кожата.

Контактният дерматит е често срещана форма на екзема, която може да бъде съпроводена и със зачервяване и сърбеж на очите. Най-добрият начин да избегнете появата му е като избягвате места със с висока трева и растителност и ако може предварително да се запознаете с обстановката на къмпинг мястото, на което ще почивате.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Гергана ( преди 9 години )
Имах проблеми с кожата и всяко лято страдах много, защото не ми беше приятно да се показвам пред хората в това състояние. Тази зима започнах да пия таблетки Цинк, защото чух, че действал благоприятно на кожата. Най-накрая това лято успях да се изчистя и плажувам съвсем спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Desi ( преди 9 години )
да, всяко лято страдам от слънцето, дори кремове 50-то фактор не ме пазят :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Ужасни са слънчевите алергии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар