Здраве и красота

Болести според характера

Според изследователи чертите на характера могат да бъдат причина да страдаме от различни заболявания

19.06.2014г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всички ние се различаваме като личности. Някои са общителни и позитивни, други са меланхолици или враждебно настроени. Редица изследвания показват, че нашите личностни черти са от голямо значение, когато става въпрос за здравословното ни състояние.

Според изследователи чертите на характера могат да бъдат причина да страдаме от различни заболявания. Вижте какви:

Импулсивните хора

Вероятно мислите, че импулсивните хора са изложени на по-голям риск от злополуки? В действителност тези, които се причисляват към тази група страдат по-често от язва. Изследователи от Finnish Institute of Occupational Health изследвали повече от 4000 души.

Тези, които били определени като импулсивни личности имали 2 пъти по-голям риск от появата на стомашни язви. Това е така, защото тези хора са по-склонни да реагират на стресови ситуации и произвеждайки по-голямо количество стомашна киселина, вероятността да получат язва е по-голяма.

Импулсивните страдат и от проблеми с нервите, както и със зъбите.

Загрижените хора

Хората, които често страдат от тревожност са по-склонни да страдат и от високо кръвно. Според специалисти това се дължи на хормоните на стреса. В същото време тези, които страдат от различни видове фобии са с по-висок риск от сърдечни заболявания, високо кръвно и високи нива на холестерол.

Агресивни хора

Враждебно настроените хора са предразположени към редица здравословни проблеми като атеросклероза, хронични възпаления, тежка депресия, бъбречни проблеми.

Меланхолици

Те страдат емоционално, но съзнателно потискат чувствата си. Според изследвания тяхното поведение може да доведе до по-висок риск от рак и сърдечни проблеми.

Свързани статии

Това най-вероятно се дължи на слабо регулираните хормони на стреса, което от своя страна повишава сърцебиенето, кръвното налягане, стягане на кръвоносните съдове, което води до увреждане и възпаление. Те страдат и от наднормено тегло и депресия.

Екстроверт

Екстровертите е по-малко вероятно да имат сърдечни проблеми, както и са по-малко податливи на инфекции. Но от друга страна при тях има риск от наднормено тегло, мигрена, проблеми с щитовидната жлеза и безсъние.

Песимисти

Те винаги са настроени негативно към света около тях. Според изследвания песимистите са с 19 на сто с повишен риск от преждевременна смърт в сравнение с оптимистите. Изследователи в Америка също са открили, че хората, които имат високи нива на песимизъм и тревога са с повишен риск от развитие на болестта на Паркинсон.

Коментирай
32 rate up comment 8 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )