Здраве и красота

Средства срещу обърнати косми

Обърнатите косми след бръснене и коламаска – ужасен проблем

22.07.2014г. / 11 03ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Обърнатите враснали в кожата косъмчета след бръснене или кола маска са много дразнещ и неприятен проблем за всяка жена. На някои жени им се случва по-често, отколкото на други, но така или иначе няма жена, която да не се е сблъсквала с този проблем поне веднъж.

Неприятно е, защото се образуват подутини, които нерядко събират и гной. В по-тежки случаи на недостъпни или деликатни места дори се налага консултация с лекар.

Въпреки че обърнатите косми не са чак толкова голям проблем, набъбналата кожа е неприятна гледка. Как можете да се отървете от нея?

Ексфолирайте редовно

Почистването в дълбочина е добър начин да се предпазите от врастване на косъмчетата. Премахвайки грубата кожа, мъртвите клетки и горния слой на епидермиса, правите кожата по-мека и улеснявате израстването на косъмчетата.

Свързани статии

Топъл компрес

С помощта на горещи компреси отново можете да омекотите кожата, за да улесните израстването. Освен това ако вече има враснали косми ще ви е по-лесно да ги извадите след горещия компрес.

Алое вера

Лошо последствие от врасналите косми е зачервяването и възпалението. Гелът от алое вера идва на помощ в тези случаи. Нанесете малко от гела върху засегнатия участък. Ще намали възпалението, обривите и зачервяването.

Използвайте медикаменти против акне

Обърнатите косъмчета понякога приличат на пъпки от акне, особено ако са придружени с гнойни възпаления. Продуктите против акне имат салицилова киселина, както и успокояващи възпаленията по кожата съставки, затова са ефикасни и в този случай.

Яйчена мембрана

Яйчената мембрана е тънката тъкан, обвиваща белтъка на яйцето. Тя е много полезна в случаите на обърнали се косъмчета. Застелете я върху засегнатите участъци, оставете да изсъхне и след няколко минути издърпайте внимателно. Би трябвало втъкнатите косми да излязат по-лесно след тази процедура, стига да не са набрали много гной.

Коментирай