Здраве и красота

Високият холестерол пречи на зачеването

Фактори, които влияят на процеса са нездравословен начин на живот и наднормено тегло

12.08.2014г. / 14 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Има редица фактори, които оказва влияние върху нивата на холестерола, който според нови изследвания може да бъде пречка за много двойки да имат бебе.

Докладът публикуван в Journal of Endocrinology and Metabolism показва, че при двойки, които поддържат високи нива на холестерол зачеването може да бъде по-трудно, отколкото при тези, които поддържат нормални нива.

За проучването екип от специалисти от National Institute of Child Health and Human Development са проследили здравословното състояние на 500 двойки, които правят опити за бебе, но не са лекувани от безплодие.

Жените са били на възраст между 18-44 години, а мъжете над 18 години. Двойките са били наблюдавани година. След провеждането на няколко кръвни теста изследователите открили, че двойки, в които и двамата  партньори имат завишени нива на холестерола, имат трудности със зачеването.

Авторът на изследването Енрике Шистерман споделя, че високите нива на холестерола не само крият риск за здравето на сърцето, но могат да намалят и шансовете за зачеване. По време на  едногодишното проучване при 347 опитите за бебе се оказват успешни. За останалите процесът не е бил успешен. 

Холестеролът може да бъде свързан с плодородието, защото  е градивен елемент на мъжките и женски хормони.

Свързани статии

Тези хормони, като естроген и прогестерон при жените и тестостерон при мъжете, играят роля в способността на двойките да заченат. Те оказват влияние на качеството на спермата, както и на овулацията, имплантацията и поддържането на здравословна бременност при жените. 

Ето защо много двойки, преди да започнат с опитите за бебе, преминават редица медицински тестове. Благодарение на това, могат да се регулират и премахнат редица пречки, които биха възпрепятствали зачеването.

Други фактори, които влияят на процеса са нездравословен начин на живот и наднормено тегло.

Коментирай
Здраве и красота