Здраве и красота

Важните факти за парфюма

Какво не трябва да пропускаме?

25.09.2014г. / 08 00ч.
Криси Табачка
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Парфюмът като козметичен продукт, до такава степен е навлязъл в ежедневната ни рутина, че понякога се чувстваме голи, ако сме без него.

Всички сме запознати с усилията, които ни коства неговото селектиране, безбройните часове, които прекарваме в това да отсеем кои точно съставки са подходящи за нас и объркващият ни понякога твърде голям избор на пазара.

Кои обаче са изненадващите факти, които не знаем за парфюма, а е хубаво да имаме предвид?

Хидратираната основа е задължителна.

Преди да нанесете който и да е аромат върху кожата на тялото, задължително се погрижете за овлажняване с любимия лосион или крем. Парфюмът трябва да се нанесе равномерно, а добрата основа е ключова за неговата дълготрайност.

Парфюмът не е добър за нашата коса.

Всички грешим с прекалено голямото количество ароматна течност, която концентрираме в косата, с идеята да внесем изискано усещане. Високото съдържание на алкохол в повечето парфюми може да доведе до изсушаване на косъма, ако наистина във всяко нанасяне включваме и косата.

Разтъркването между китките е грешка.

Ако имате навика да разтривате китките след всяко нанасяне на парфюм в тази зона, спрете навика. Обикновено, парфюмите са конструирани в сложна комбинация от връхни нотки, сърдечни нотки и базови такива. Връхните са по-деликатни и избледняват бързо, а базовите са тези, които оставят аромат върху кожата до часове след нанасяне. Триенето на китките увеличава взаимодействието на аромата с натуралните масла в кожата, което може да доведе до нарушаване на неговата цялост.

Можете да увеличите дълготрайността.

Вместо да впръсквате на посоки върху себе си, концентрирайте се на местата, на които имате пулс и кръвоносните съдове са най-близо. Топлината, която излъчват те, помага за отделянето на аромата във въздуха. Поставяйте парфюма върху основата на врата си, зад ушите и вътрешната част на колената.

Един и същи аромат се усеща по различен начин на различните хора.

Когато поставите парфюм, той взаимодейства с кожата. Потта, околната среда и дори диетата ви могат да играят голяма роля в това как ароматът се усеща върху вас.

Дайте почивка на носа си.

При тестването на нов парфюм, избягвайте мириса на повече от три аромата един след друг. С насищането на силни миризми, носът ще има проблем с разграничаването на нотките. Най-доброто решение е да вдишате аромат на кафе.

В днешно време парфюмите не се изработват от истински цветя.

Поради масовото производство на големи количества, използването на истински цветя е на практика почти невъзможно. Есенциите се заменят със синтетични аромати, но за сметка на това, има позитивна страна – продължителността на живот на парфюма и неговият срок на годност са се удвоили.

Ароматите променят настроението.

Научно доказано е, че определени аромати влияят на емоционалното ни състояние. Използвайте любимия си аромат колкото се може по-често.

Коментирай