Здраве и красота

Здравословни алтернативи на кафето за повече енергия и продуктивност

Те ще ви помогнат да заместите няколкото чаши кафе

02.10.2014г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всяка сутрин започваме деня си с чаша ароматно кафе (или поне повечето от нас). През останалата част от деня сме свикнали при най-малките признаци на умора или липса на концентрация да изпиваме още количество от напитката, защото смятаме, че това ни прави по-бодри и продуктивни.

Забравяме, че твърде многото кофеин може да има негативен ефект върху здравето ни, че нарушава съня ни и ставаме раздразнителни. Затова споделяме няколко здравословни алтернативи, които ще ви помогнат да заместите няколкото чаши кафе.

Зелен чай

Зеленият чай е един от най-здравословните заместители на кафето. В него се съдържа  в пъти по-малко кофеин и в същото време изобилства от антиоксиданти, които имат противораково действие и намаляват риска от сърдечни проблеми.

Освен това, той помага да подобрите метаболизма, а редица проучвания са доказали, че стимулира и умствената дейност. Затова вместо да изпиете две или три чаши кафе, започнете деня си с една, а щом почувствате нужда да се концентрирате си направете втора чаша ароматен зелен чай.

Зелени пресни сокове и смутита

Зелените листни зеленчуци, които често приготвяме на пресни сокове и смутита, са с нисък гликемичен индекс, което означава, че ще ги смилате постепенно през целия ден, което ще ви осигурява не само полезни витамини и минерали, но ще бъдете по-енергични и продуктивни.

Подобни сокове може да консумирате сутрин или в следобедните часове, когато обикновено всеки от нас си прави поредната чаша кафе.

Хапнете няколко блокчета шоколад

Всички знаем, че шоколадът спомага отделянето на серотонин, който ни кара да бъдем спокойни, в добро настроение и да се чувстваме по-щастливи. Според учени, приемането на напитки със съдържание на шоколад, както и консумацията на черен шоколад спомага за увеличаване притока на кръв към ключови области на мозъка в продължение на два до три часа, което може да помогне за увеличаване на производителността и засилване на общата концентрация.

Тъмните блокчета съдържат малко количество кофеин, но са богати на флавоноиди, които отговарят за подобряването на притока на кръв към мозъка. Освен това, хапвайки няколко блокчета от шоколадовото изкушение, няма да изпитате угризения за вашата талия.

Свързани статии

Протеинови шейкове

Липсата на протеини е честа причина за умора. Един хубав протеинов шейк може да достави на тялото ви необходимите му хранителни вещества и вие да нямате нужда от кофеин, за да бъдете енергични и продуктивни.

Направете си шейк с кисело и прясно мляко, добавете в него киноа, ленено семе, банан, други пресни плодове, може да добавите и фъстъчено масло или ядки.

Направете кратка пауза

Може да звучи контрапродуктивно, но проучванията показват, че кратките почивки по време на работа могат значително да подобрят вашата работоспособност. Затова на всеки час ставайте за по 5-10 минути, разходете се, направете си чай, поговорете с колеги или с приятели по телефона или просто послушайте любимата ви музика.

Коментирай
Здраве и красота