Здраве и красота

Фолиевата киселина и връзката й с аутизма

Защо е важно бременните жени да приемат фолиева киселина?

26.09.2014г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Фолиевата киселина е много важен елемент за човешкото тяло, най-вече за майчиното преди и по време на бременността.

Много жени пренебрегват приема на фолиева киселина, а не трябва. Тя е необходима както за безпроблемното зачеване, така и за здравословното протичане на бременността и правилното развитие на бебето.

Фолиевата киселина може да се набави чрез храната или по изкуствен път чрез хранителни добавки.

Според ново проучване приемът на фолиева киселина преди и по време на бременността намалява силно риска от аутизъм и то с до 40%.

Изследването е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация. Тествани са 85 000 деца и е установено, че майките, които са вземали фолиева киселина под някаква форма (витамин В9) са имали значително по-нисък риск от раждане на дете с разстройство от аутистичния спектър, пише Babyexpert.

Свързани статии

Учени от Норвежкия институт по обществено здраве, както и от Университета в Колумбия, също провеждат редица проучвания по този въпрос. Те записвали информацията за храненето и диетата на бъдещите майки, участващи в изследването, а родените деца били наблюдавани в продължение на десетилетие за симптоми на аутизъм.

Изследователите заключили, че майките, които са приемали фолиева киселина най-малко от четвъртата седмица преди зачеването до осмата седмица на първия триместър са имали с до 40% по-малък риск да родят дете с аутистично разстройство.

Фолиевата киселина се препоръчва при бременни жени и заради доказания й ефект в предпазването от спина бифида и други малформации на невралната тръба.

По време на изследването е била следена и контролна група от майки, неприемащи фолиева киселина под никаква форма. Резултатите при тази група показали, че има доста увеличен риск от раждане на дете с аутизъм, особено ако майката е в по-напреднала възраст.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Деси ( преди 9 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
независим ( преди 9 години )
защо пък бързо, може и с малко удоволствие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 0 rate down comment
Деси ( преди 9 години )
Пия фолиева киселина от 3 месеца и сега ще започваме опитите за бебе :) Пожелайте ми успех да се случат бързо нещата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар