Здраве и красота

Правят ли ни плодовете по-дебели?

Възможно ли е да напълнеем от тях?

22.03.2015г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Препълнени със здравословни вещества, витамини и фибри, плодовете са несъмнено полезна добавка към ежедневното меню. Много хора избират да пазят линия чрез консумация предимно на плодове, смятайки, че това ще им помогне да отслабнат.

Но не ни ли правят плодовете всъщност по-дебели?

Те имат висок гликемичен индекс

Повечето плодове се нареждат високо в класацията по гликемичен индекс. Те съдържат предимно захари, които в големи количества биха могли да причинят не малко неприятности.

Бананите, мангото, пъпешите, фурмите, крушите, сините сливи и ананасите са сред плодовете, които имат изключително висок гликемичен индекс. Да не забравяме и любимото на почти всички грозде! Зрънце по зрънце обикновено сме способни да излапаме цял грозд, а не трябва.

Тези плодове в големи количества оказват изключително вредно влияние върху нивата на кръвната захар, което е сериозен риск от отключване на диабет.

Това, разбира се, не означава да се елиминират от менюто, напротив! Консумацията просто трябва да е с мярка.

Плодовете ферментират, ако се ядат в грешното време

Най-подходящото време за консумация на плодове е на гладно, минимум 1 час преди хранене. Те се смилат бързо, така че няма проблем да скъсите интервала – нужни са около 20 минути за обработката им.

При смесване на плодовете с тежка храна има сериозна опасност от поява на газове и подуване на корема, както и образуване на киселини. Такъв прием на плодове по тотално погрешен начин крие рискове и от покачване на теглото.

Лесно се прекалява с тях

Плодовете са вкусни и често не си даваме сметка колко богати са на хранителни вещества. Това ни кара да прекаляваме с консумацията им и ядем прекалено много. А най-лошото е, че много често дори ги смесваме, което затруднява допълнително организма в преработката.

Като добавим и останалата храна през деня, картинката далеч надхвърля здравословните 2000 калории на ден.

Свързани статии

Добре е да се научим да анализираме и разбираме хранителната стойност на плодовете, за да нямаме проблеми с консумацията им и с нашето тегло.

Например, един банан средно съдържа по 110 калории. Ако сте страстен любител на бананите и изгълтате 4, трябва много да внимавате какво още ще ядете през деня, за да не напълнеете.

Плодовете съдържат фруктоза

Плодовете са съставени от прости въглехидрати, които съдържат вид захар, наречена фруктоза. Такива прости въглехидрати могат да предизвикат резки скокове в нивата на кръвната захар, а това е опасно за панкреаса. Той секретира инсулин, имащ за цел да регулира нивата на глюкозата в кръвта. Когато панкреасът секретира прекалено много инсулин, това крие риск от изтощение на органа (все пак той е жлеза) и поява на диабет.

Освен всички тези неприятности, свързани с плодовете, фруктозата ще доведе и до увеличение на теглото.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )