Здраве и красота

Симптоми на хормонален дисбаланс

Коварно и тихо разболяват организма

23.03.2015г. / 15 25ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хормоналният дисбаланс е коварно състояние, което може да бушува прекалено дълго преди да го забележим и да вземем мерки.

Най-често се случва при бременни жени и жени в менопауза, но може да възникне и при други обстоятелства. За съжаление, все по-често се случват подобни състояния при жени в зряла и детеродна възраст.

И тъй като често хормоналните смущения нямат особено силно изразени симптоми, трябва да обърнете внимание на някои промени в общото ви състояние.

Умора

Умората е един от най-първичните сигнали, които тялото дава, когато нещо куца в хормоналния му баланс. Често хората не забелязват тази промяна, тъй като ежедневието ни е почти изцяло наситено с уморяващи дейности, но все пак ако тя добие хроничен характер, започне да се допълва от апатия и нежелание за занимание дори с приятни дейности, тогава трябва да обърнете внимание.

Ако сте мудни, мълчаливи и уморени сутрин веднага след сън, това може да е симптом на хипофункция на щитовидната жлеза. Обикновено това е съпроводено с наддаване на тегло и поява на инсулинова резистентност.

Акне и други кожни проблеми

Почти половината от жените имат по някоя пъпка преди цикъл. Това се счита за нормално. Но ако имате колебания в хормоналния баланс на организма, акнето ще се появи трайно на лицето, врата и гърба ви.

Свързани статии

Дори във възрастта след пубертета, когато се очаква, че хормоните би трябвало да са се успокоили и нормализирали, може да се появи акне. В тези случаи това може да е сигнал за наличие на хормонален проблем.

Най-често при жените в основата е увеличеното количество тестостерон в кръвта. Оралните контрацептиви обикновено намаляват този хормон и нормализират състоянието на акнето.

Непрекъснато наддаване на килограми в областта на корема

За хората, страдащи от хормонален дисбаланс, големият корем е много характерен. Трупането на тлъстини в тази област е неприятно и трудно за премахване. Но още по-лошото е, че говори за сериозен хормонален проблем.

След установяване на спецификата на проблема и установяването на подходящата терапия идва ред и на строгата диета. Много от хормоналните проблеми се влияят пряко от храната и физическото натоварване, така че е необходимо спазване на строга индивидуална диета.

Нередовна менструация

Стресът, ниските нива на естроген, проблемите със щитовидната жлеза и синдромът на поликистозните яйчници са все състояния, които имат пряка връзка с хормоните и причиняват нередовна менструация.

За щастие, всички те могат да бъдат овладени с диета, упражнения, лекарства и избягване на стреса.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
4uvala sam 4e ot preumora kakvo li ne se slu4va sus zdraveto ni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време