Здраве и красота

3 естествени грижи за устната кухина

Те правят венците здрави и намаляват зъбния камък

03.11.2014г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В грижата за устната кухина трябва да се доверяваме и на естествените методи, които могат допълнително да подобрят нейното здраве. Споделяме три естествени грижи, които ще намалят образуването на плака и ще се справят с лошия дъх.

Морска сол

Морската сол има редица ползи за здравето. Тя е подходяща за домашен пилинг, вани и за грижа за здравето на зъбите и венците. Богата е на калций, магнезий, силиций, фосфор, натрий, желязо и много други микроелементи и минерали.

Тези вещества укрепват венците, предпазват от образуването на зъбен камък и лош дъх, намаляват появата на плака и с течение на времето зъбите ви могат да станат по-бели. Морската сол е богата и на йод, който има антибактериални свойства и помага за неутрализиране на киселини в устата.

Благодарение на солта вие отделяте по-голямо количество слюнка, която създава една антибактериална бариера, предпазваща зъбния емайл. Как да използвате морската сол? Трябва предварително да смелите до по-фино кристалчетата сол.

След това може да потопите четката за зъби в нея и леко да изчеткате зъбите си. Също така може да си направите и вода за изплакване на уста с морска сол. В чаша вода сипете половин чаена лъжичка и разбъркайте добре.

Тази грижа може да се направи и след като сте измили предварително зъбите си с четка и паста. Понякога дори след измиване, по зъбите остава плака. Правете тази грижа не повече от 1-2 пъти седмично.

Сода за хляб

Често се доверяваме на содата, когато правим домашно избелване на зъбите. Нейната абразивна структура намалява плаката и образуването на зъбен камък. Содата за хляб е алкално съединение, което противодейства на киселините в устата, убива бактериите и микробите и се бори с лошия дъх.

Свързани статии

Направете си паста от сода и малко вода. Потопете четката за зъби и нежно почистете зъбите. Правете тази грижа не повече от 1-2 пъти седмично.

Кокосово масло

Кокосовото масло също е една от най-добрите натурални грижи за здравето на устната кухина. То действа антибактериално, противогъбично и има приятен вкус.

Може да капнете няколко капки от него към пастата за зъби или самостоятелно да го поставите върху четката и отново да почистите зъбите си с нежни движения.

Коментирай
Свободно време