Здраве и красота

5 знака, че сте избрали подходящата тренировка

По какво да познаете дали тялото ви се чувства добре?

18.11.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора търсят различни начини за отслабване. Най-честите са строг хранителен режим и тренировки. Физическата активност е от огромно значение, защото колкото и строга диета да спазваме, ако не се движим, горенето на калории няма да е толкова активно и ефикасно.

Каквато и тренировъчна програма да сте избрали, какъвто и спорт да практикувате, трябва да сте наясно, че не всички видове упражнения са еднакво ефективни за всички хора.

Ето кои са признаците дали вашата тренировка наистина работи.

Развълнувани сте от вашата тренировка

Може би най-важното нещо, за да имате положителен ефект от тренировката е да го правите с удоволствие. Ако правите упражненията насила, организмът няма да откликне положително на усилието. Вярвате или не – тялото реагира усилено на нагласите на ума, така че ако излъчвате негативност към тренировката, тя няма да работи във ваша полза.

Ако не се чувствате добре от вида тренировка, която сте избрали, просто потърсете друг начин да поддържате добра форма.

Чувствате се отпочинали в началото на седмицата

Обикновено хората се чувстват зле, когато започва нова работна седмица. Въпреки почивните дни, често енергийните нива рязко спадат само при мисълта, че започва нов работен цикъл.

Ако обаче вие се чувствате ОК с факта, че отново сте на работа след почивните дни, голяма вероятност има това да се дължи на идеалната ви тренировка. Постоянството и подходящата тренировка ще ви помогнат да държите енергийните си нива достатъчно високи, за да не се изморявате не само от тренировката, но и от ежедневните ви ангажименти и активности.

Свързани статии

Не забравяйте, че една добра тренировъчна програма изисква и достатъчно време за почивка на мускулите и тялото, така че да можете да се възстановите ползотворно от физическата натовареност.

В повечето случаи е достатъчен един ден почивка, но и ако ви се струва прекалено натоварващо, нека са два. Но в никакъв случай не тренирайте всеки ден. Това няма да ви помогне непременно да изваете фигурата си по-добре.

Не страдате от болки и мускулна треска

Показателно е дали чувствате болка някъде по тялото, ставите, сухожилията или мускулите вследствие упражненията. Ако тренировката ви е подходяща за вас и здравословните ви особености, не трябва да изпитвате никакъв дискомфорт от нея.

Ако имате болки, разберете какво ги причинява. Проследете кое действие точно ви кара да се чувствате зле и преустановете практикуването му, както и подобни на него действия.

Можете да изпълнявате упражненията с различен интензитет

Винаги е добре да редувате по-натоварващи упражнения с по-леки. Ако не изпитвате трудност при повишаване на натоварването, това е сигурен знак, че правите нещата както трябва.

Коментирай