Здраве и красота

Кератит – какво го причинява?

Колко е важна хигиената при носенето на контактни лещи?

18.11.2014г. / 12 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Контактните лещи са популярна алтернатива на диоптричните очила. Много хора ги предпочитат от суета, а и заради удобството да нямаш излишен предмет на лицето си.

Въпреки че лещите са много примамливи, те крият немалки рискове за здравето на окото. Кератит е болезнено състояние на очите, което понякога може да доведе дори до слепота. При него роговицата се инфектира с микроби, гъбички и други бактерии.

Колкото и удобство да носят контактните лещи, те могат да се окажат истинска заплаха от инфекциозни заболявания при недобра хигиена. Потребителите трябва да полагат изключително стриктни грижи всеки път, когато поставят лещите в очите си.

Свързани статии

Строго забранено е спането с лещите. Ако спите с тях дори за една нощ, рискът от развитие на инфекции, последвани от кератит се вдига с 20 на 100. Ако не се лекува навреме, тази инфекция води до тежки възпаления и слепота.

Носенето на контактните лещи през нощта и недостатъчно добрата хигиена са двете основни предпоставки за развитие на инфекции и кератит. Ако сте пациент, носещ лещи е важно да спазвате тези препоръки:

  • Измийте ръцете си със сапун и вода преди да боравите с контактните лещи;
  • Свалете лещите преди сън, къпане или плуване;
  • Измийте добре и изплакнете лещите в дезинфекциращ разтвор след свалянето им;
  • Съхранявайте лещите в пресен разтвор – никога не прекрачвайте допустимото време за ползването му;
  • Сменяйте лещите на всеки 3 месеца, за по-голяма сигурност.
Коментирай
Свободно време