Здраве и красота

Чаят и страхотните му ползи за красотата

Нестандартни употреби на чая

18.11.2014г. / 16 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Зимата почти дойде. С нея идва и студът, който не се отразява особено добре на тялото и външния вид. Кожата, косата и имунната система страдат от ледения вятър и студения въздух, които нарушават комфорта във вашия ден.

В ледените дни най-често се обръщаме към горещия чай за утеха. Той има редица ползи за организма, но и за красивия ви външен вид.

Чаят във всичките му разновидности – зелен, черен и червен, има антистареещ ефект и противовъзпалителни свойства, които са използвани за подобряването на общото здраве от векове наред. Зеленият чай е изпълнен с антиоксиданти, които са полезни за организма по много много начини. Освен това, чаят е изключително леснодостъпен продукт.

Как чаят помага в поддържането на красотата?

Премахва подпухналостта около изморените очи

Зеленият чай е много ефективно средство за облекчаване на уморени, подпухнали очи и тъмни кръгове около окото. Той съдържа витамин К, който се бори ефикасно с тъмните кръгове. Кофеинът помага на кръвоносните съдове да се свият, което намалява подутината.

Охладете чаша сварен чай в хладилника. Потопете два памучни тампона в студения чай и ги поставете върху клепачите си за около 20 минути.

Връща блясъка на изтощената коса

Изплакването на косата със зелен или черен чай ще добави блясък и живина на вашата изтощена, боядисана коса.

Сварете няколко пакетчета във вряща вода за около 10 минути. Охладете ги и изсипете отварата върху влажна коса. Оставете да подейства за 15 минути. След това изплакнете и нанесете балсам.

Предотвратява лош дъх

Зеленият чай може да помогне в превенцията на поява на лош дъх в устата. Природните флуориди в чая премахват лошата миризма в устата и помагат за елиминирането на болестотворните бактерии.

Сварете си зелен чай и го оставете да се охлади за около 30 минути. Прецедете отварата и смесете течността с една лъжичка сода за хляб. Измийте зъбите с тази паста поне веднъж на ден и това ще ви предпази от поява на лош дъх.

Свързани статии

Потъмнява белите коси

Ако търсите начин да потъмните белите и прошарени коси без химикали, чаят е решението. Поставете 3 торбички от черен чай във вряща вода. Смесете 1-2 супени лъжици градински чай и розмарин. Оставете сместа за цялата нощ. На сутринта отстранете пакетчетата и прецедете.

След измиване на косата с обичайния ви шампоан, изплакнете със сместа. Важно е да не се изплаква. Ефектът е постепенен. Трябва да правите това след всяко измиване. Ще се убедите как косата започва да потъмнява по естествен начин.

Успокоява слънчеви изгаряния

Зеленият чай помага за успокояване на изгорялата от слънцето кожа. Прилага се директно върху засегнатата област. За предпочитане е да го прилагате охладен под формата на компреси за облекчаване на болката и намаляване на зачервяването.

Коментирай
Свободно време