Здраве и красота

Разпространени митове за грипа

На които не трябва да се доверяваме

19.11.2014г. / 10 46ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Наближава сезонът на грипа и настинките. Много хора са свикнали да се доверяват на разпространени митове и стереотипи за грипа, за лечението на симптомите и за начините на заразяване. На кои твърдения не трябва да се доверяваме?

Можете да се заразите с грип от ваксината

Това е много разпространен мит. Но всъщност според специалистите е абсолютно неверен. Новите методологии, по които се правят ваксините, не съдържат живи клетки на вируса и не могат да ви разболеят.

Погрешното схващане произтича от факта, че на тялото му трябват около 2 седмици, за да успее да изгради антитела срещу съответния патоген. През това време организмът не е защитен и е потенциално изложен на заразяване.

Млади и здрави хора не трябва да се притесняват от грипа

Обикновено сме свикнали да чуваме, че децата, възрастните и хронично болните са най-застрашени от грипа. Това отново не е вярно. Въпреки доброто здраве на един млад човек, грипът може да причини сериозни симптоми у един иначе здрав човек.

Дори да не става дума за висок риск, той все пак съществува.

Грипът включва и стомашно-чревни симптоми

Стомашно-чревните разстройства са често срещано усложнения при грип. Но вирусите, които са първопричина за поява на стомашно-чревни проблеми са от съвсем друга група и при тях няма проява на усложнения в дихателните пътища. Тези вируси не са грип.

Бременните жени не могат да ползват ваксина срещу грип

Последните изследвания сочат, че може. Освен това, специалистите смятат, че ако е поставена правилно и в подходящото време, ваксината би помогнала дори на бебето да се предпази от вируси през първите месеци от живота си.

Антителата, които се образуват, защитават бебето след раждането и продължават да се доставят в неговия организъм чрез майчиното мляко.

Свързани статии

Достатъчно е да си миете ръцете, за да предотвратите заразяване

Това безспорно е важно. Хигиената на ръцете е сред най-важните неща, за които човек трябва да бди. Но в случая само тя не е достатъчна. Грипът се разпространява предимно по въздушно-капков път и затова предвиждането на достатъчно разстояние при контакт със заразен трябва да е приоритет.

Мийте ръцете си редовно, но въпреки това избягвайте контакт с лицето, очите и устата.

Антибиотиците борят грипа

Много хора прибягват до употреба на антибиотици, за да оздравеят по-бързо. Те обаче нямат абсолютно никакво влияние над вирусите. Антибиотиците действат само срещу бактериални инфекции. Срещу конкретния патоген действа конкретен препарат и не всеки антибиотик може да подейства в определения случай.

Не тровете организма си с този вид лекарства веднага щом усетите, че се разболявате. Обърнете се към лекар. Оставете имунната система да се задейства адекватно.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Василена ( преди 9 години )
Най-добре взимайте имуностимулатори, особено в сезона на гриповете. В градината на дъщеря ми срещам много безотговорни родители, които оставят децата им сами да се "борят с вирусите". Аз обаче й давам *** сироп, изобщо не се мръщи като го пие, а и и обяснявам колко е важно да се предпазва организма.От редакцията: Предполагаме, че няма да се обидите, че заместихме марката със звездички, но какво да се прави, политиката с рекламите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар