Здраве и красота

Какво говори слюнката за здравето?

Слюнката помага за диагностициране на някои заболявания

20.11.2014г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Слюнката е много необходима на организма. Много тестове за здравословното състояние се правят на базата на химичния състав на слюнката. Лекарите я използват, за да проверят наличието на огромен спектър от заболявания.

Тя има голямо значение за метаболизма. Още в устната кухина някои от хранителните вещества се абсорбират и преработват благодарение на слюнката. В нея се съдържат и множество защитни елементи, които предпазват не само устната кухина от бактерии, но и целия организъм.

Заболявания като рак на гърдата също могат да бъдат открити чрез изследване на слюнката, дори много преди да са се проявили първите симптоми.

Според учените, съставките на слюнката могат да маркират дали страдате от диабет или ранен стадий на рак на устната кухина, дори на панкреаса, който е трудно доловим със стандартни изследвания. Обикновено се открива в крайните стадии, когато е много късно за пациента.

Свързани статии

Учени от Университета в Калифорния – д-р Дейвид Уонг и проф. Милдред Ийп – и двамата специалисти в областта на стоматологията, провеждат изследване за съдържанието на слюнката и това как може да помогне в ранното диагностициране на различни животозастрашаващи заболявания.

Изследователите се занимавали с определянето на биомаркери в слюнката и установили, че слюнката съдържа същата РНК, която се съдържа и в човешките клетки вътре в организма. Изследванията установяват, че слюнката има определени нива на микро РНК, имащи роля в развитието на рак или други заболявания. Именно затова лекарите отдават голямо значение на тестването на слюнката при определяне на диагнозата и фазата на заболяване.

Учените все още не са съвсем сигурни за ролята на тези микро РНК клетки. Смята се, че имат защитни функции, предимно при вирусни инфекции.

Коментирай