Здраве и красота

Как киселото мляко влияе на риска от диабет тип 2?

Киселото мляко и благодатните му свойства

28.11.2014г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Диабетът е хронично заболяване, което води до високи нива на кръвната захар. Приблизително 90% от случаите на диабет са от тип 2. Диабет тип 2 се причинява, когато тялото не може да произвежда достатъчно инсулин или когато е устойчиво към собствения такъв.

Ново проучване, публикувано в списание BMC Medicine показва, че яденето на порция кисело мляко на ден може да намали риска от диабет тип 2 с до 18%.

Хората, страдащи от диабет тип 2 са с по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, включително исхемична болест на сърцето и инфаркт или инсулт.

Учените са изследвали около 200 000 мъже и жени на възраст между 25 и 75 години в продължение на 30 години. Правени са им поредица от изследвания, включващи и информативни интервюта за общото здраве и режимите на хранене.

Те открили 15 156 случая на диабет тип 2 по време на проучването.

Свързани статии

След като взели предвид възрастта, индекса на телесна маса, нездравословните навици като тютюнопушене и употреба на алкохол, хипертония, поведенчески навици, учените открили, че яденето на кисело мляко всеки ден намалява с до 18% риска от поява на диабет тип 2.

Този анализ показва, че консумацията на средно голяма порция кисело мляко всеки ден подобрява значително общото здраве.

Пробиотичните бактерии в киселото мляко, както и наличието на калций, магнезий и мастни киселини в него са в основата на полезното му въздействие върху метаболитните процеси. Пробиотичните бактерии имат силни антиоксидантни характеристики, което също намалява риска от диабет тип 2.

Препоръчително е да се консумира чисто, неподсладено кисело мляко, което не съдържа добавени овкусители, плодови екстракти или добавени аромати.

Коментирай
Здраве и красота