Здраве и красота

Погрешни хранителни навици, които пречат на отслабването

Прекаляването с полезните храни не е полезно

30.12.2014г. / 16 22ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Погрешният начин на хранене може да е налице въпреки консумацията на полезни храни. Как можем да объркаме тотално начина си на хранене без да знаем?

Чрез вредни навици по време на хранене. Много хора правят тези неща несъзнателно, мислейки си, че се хранят здравословно като наблягат на здравословни продукти. Това не е достатъчно. Ето какво още трябва да престанете да правите, за да има ефект здравословното ви меню.

Твърде честа употреба на алкохол

Пиенето на алкохол води до повишена консумация на храни, най-вече вредни. Допълнителните калории в алкохола и коктейлите също утежняват положението и стават предпоставка за качване на килограми.

Ядете „диетични“ храни

Пакетираните храни, промотирани като диетични, например пълнозърнести бисквити с удължено освобождаване на въглехидрати, са доста вредни. В тях няма нищо полезно, защото съдържат всякакви промишлени консерванти, набухватели, овкусители, подобрители на текстурата и всякакви подобни вещества, далечни от полезното.

Преяждате със здравословни храни

Това, че даден продукт се счита за здравословен не означава, че злоупотребата с него не носи последствия. Всички продукти, макар и полезни, могат да се окажат вредни в даден момент, в който не се съобразяваме с количеството им.

Пропускате хранене

За много хора това е най-лесният и най-често използваният начин да ограничат калориите. Така обаче внасяте допълнителен стрес за организма си и си вредите. Тялото се научава, че след определен час ще бъде напълно лишено от прием на хранителни вещества и започва да трупа запаси, които в даден момент се складират под формата на мазнини.

Така ефектът, който се опитвате да постигнете няма нищо общо с реалността.

Броите калориите

Броенето на калориите може да предизвика покачване на нивата на кортизол в кръвта, което е пряко свързано със стреса. Кортизолът е така нареченият хормон на стреса, който се повишава при всички стресови ситуации.

Ако ежедневно подлагате психиката и тялото си на този стрес – броенето на калориите, нивата на вредния хормон ще са перманентно високи.

Контролът върху приетите калории е важен за отслабването, но трябва да се има предвид, че прекомерното фокусиране в тях крие рискове.

Свързани статии

Отбягвате добрите мазнини

Широко разпространено е погрешното схващане, че мазнините винаги са лоши и трябва да се изключват напълно. Това е абсолютно грешно.

Съществуват полезни мазнини, от които организмът има крещяща нужда, за да функционира правилно и да засили метаболизма си.

Изключването на мастните киселини и мононенаситените мазнини вреди на тялото, клетките и обмяната в тях, така че се постарайте да ги включите в диетата си.

Емоционално хранене

Доста хора страдат от този проблем. Той е по-скоро психологически. Знаете как ви се дояжда нещо, в повечето случаи вредно, когато се чувствате зле, имате проблем или просто сте сами.

Дори да не е наличен проблем, много от нас ядат без да са гладни. Ако трябва да сме точни – в 40% от случаите, според някои изследвания. За да отслабнете и да поддържате красива и стройна фигура, трябва да се научите да разчитате гласа на организма си и да не го тъпчете с излишни калории.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Угоен ( преди 9 години )
По празниците свободно си поглъщам 7 хиляди килокалории на ядене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар