Здраве и красота

Какво уврежда косата при миене?

Грешките, които допускаме всеки път

04.02.2015г. / 12 30ч.
Криси Табачка
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Отдавна е разбит митът, че всекидневното миене на косата може да я увреди. Проблемът не е в използването на шампоани, а в третирането след това със сешоари, преси и маши.

Очевидно обаче има и други проблеми, които могат да доведат до не толкова здравия вид на вашата коса.

Вместо да се чудите на колко време да използвате шампоана и балсама под душа, по-добре се замислете дали правите някои от следните грешки.

Ако да, постарайте се да спрете и ще забележите разликите веднага. Ето най-често срещаните техники, които вредят на косата при къпане.

Свързани статии

1. Време

Твърде дългото стоене под душа има съвсем различно от очакваното действие. По този начин дехидратирате косата и спомагате за нейната сухота. Знаете, че именно това е и причината за лесното накъсване и цъфтене в краищата.

Това се получава така, защото водата и дългото стоене под нея, отмиват естествената мазнина, която скалпът произвежда. Липсата на този защитен пласт прави косъма много податлив на промяна в структурата и лесно уязвим на негативни фактори.

2. Хавлия

Препоръчително е след баня да използвате хавлиената кърпа, за да попиете количеството вода и по-лесно да изсушите. Проблем е обаче, ако сте твърде груби и агресивни с движенията.

Мократа коса е най-слаба и податлива на накъсване и всяко по-грубо движение може да се превърне в причина за точно тези стърчащи косъмчета, които развалят вида. Бъдете внимателни и съвсем нежно разтърквайте с хавлиената кърпа.

3. Продукти

Добре е да се снабдите с най-важните продукти в грижа за косата. Това са кристалите за краища, подхранващите маски и кремове за термична обработка. Те ще поддържат здравия и красив вид на всяка ваша прическа. Нанасяйте всеки път след къпане, за да намалите до минимум вредните влияния.

4. Твърда вода

Забелязали ли сте разликата, когато се къпете на друго място? Това се дължи на различния състав, който има водата. Високата минерализация може да направи косата ви твърда и склонна към наелектризиране.

Най-големият проблем е, че подобен тип вода, при постоянно използване, може да смени дори цвета и пигмента в прическата. За да се избавите от този проблем, използвайте хидратиращ шампоан, като се стремите съставът му да е основно от естествени масла и продукти.

Коментирай