Здраве и красота

Козметиката причинява ранна менопауза?

Кои химикали предизвикват хормонални изменения в женския организъм?

11.02.2015г. / 11 48ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Менопаузата бележи края на фертилността, детеродната възраст за една жена. Но тя не е просто обикновен момент от живота ни – тогава настъпват сериозни промени в хормоналния баланс.

Според ново проучване, козметичните продукти и гримовете ви ви поставят в голям риск от ранна менопауза. Според резултатите от изследването, химикалите в червилата, кремовете, различните компоненти на грима, лака за нокти, могат да ускорят процеса на настъпване на менопаузата средно с 4 години.

Това специално проучване е едно от най-задълбочените, правени някога. Проведено е във Вашингтонския университет в Катедрата по акушерство и гинекология. Резултатите са публикувани в списание PLOS ONE.

Изследването анализира въздействието на 111 химикала, използвани в козметиката. В проучването са взели участие 31 575 жени. 15 от тези 111 химически вещества са определени като опасни от изследователския екип като най-вредни сред тях са фталатите. Те се използват за омекотяване на пластмаси в индустрията.

Фталатите се използват още в направата на пластмасови опаковки на хранителни продукти, стоки за бита, измиващи средства (душ гелове, сапуни) парфюми, стилизиращи продукти за коса.

Свързани статии

Учените изследвали нивата на тези химикали в кръвта и урината на жените. Резултатите от изследванията показват, че жените с по-високи нива на някои вредни химикали минават към периода на менопауза 2 до 4 години по-рано, отколкото жените с по-ниски нива.

Спадът във функциите на яйчниците има негативен ефект не само върху плодовитостта, но и може да доведе до сърдечносъдови заболявания. Освен това, изследванията показват още, че някои от веществата в козметиката предизвикват и развитие на рак, метаболитен синдром, ранен пубертет при малки момичета и още много проблеми.

Химикалите, пряко влияещи върху настъпването на ранна менопауза, намаляват функцията на яйчниците, което в детеродна възраст може да доведе до затруднения в зачеването.

Учените съветват много внимателно да се четат етикетите и описанията на продуктите, които ползваме, за да се избегне максимално досегът с крайно вредните вещества.

Коментирай
Свободно време