Здраве и красота

Зеленчуци за подобряване на имунитета

Растителни храни с антибактериални и противовъзпалителни свойства

12.02.2015г. / 14 34ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Растителните храни са препълнени с полезни вещества, които повишават имунната защита, подобряват работата на сърдечносъдовата система, стимулират работата на чревните бактерии.

Независимо дали сте здрави в даден момент или се борите с вирус или настинка, растителните храни дават изключително много ползи за здравето. Ето кои са най-подходящите за стимулиране на имунната система сред тях.

Чесън

Чесънът е природен антибиотик. Той е мощен имуностимулатор. Чесънът е основна активна съставка на редица хранителни добавки за подсилване на имунната защита. Той има противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Редовната консумация на суров чесън доказано помага за защита срещу настинки, кашлица и белодробни инфекции, както и такива на горните дихателни пътища.

Чесънът е добър източник на витамини С, В1 и В6, както и минерали (фосфор, желязо) и други антибактериални съединения, например сулфоксид алиин.

Зеле

Зелето е много богат източник на веществото сулфорафан – фитохимикал, който повишава производството на ензими в организма и обезврежда свободните радикали, предпазвайки организма от развитие на рак.

Лук

Лукът съдържа антиоксидант, наречен кверцетин, който също е много ефективен в борбата срещу свободните радикали. Смята се, че червеният лук може да намали риска от рак с около 50% при редовна консумация.

Кверцетинът също се бори с бактерии, гъбички, вируси като предотвратява възпаленията. По този начин лукът помага на имунната система да се бори с широк спектър болестотворни микроорганизми.

Свързани статии

Люти чушки

Лютите чушки се използват за лечение на сърдечносъдови заболявания в източната медицина. Те подобряват притока на кръв, понижават холестерола и кръвното налягане и извеждат токсините от кръвния поток.

Капсаицинът, активно вещество в чушките, стимулира обмяната на веществата.

Къдраво зеле

Къдравото зеле е страхотен източник на витамини и минерали, които подсилват имунната система и се борят с вирусите и бактериите.

Джинджифил

Освен в изграждането на силен имунитет, джинджифилът участва и в абсорбирането на някои вещества в организма, помага за отваряне и прочистване на синусите, намалява възпалението в гърдите и насъбралите се секрети.

Коментирай
Свободно време