Здраве и красота

Информационна кампания относно болестта на Хънтингтън

Премиера на филма „Huntington’s dance“

24.02.2015г. / 15 00ч.
Аз жената
Информационна кампания относно болестта на Хънтингтън

Предстои ключов проект на Българска Хънтингтън Асоциация (БХА). Асоциацията подготвя информационна кампания относно болестта на Хънтингтън и възможностите за помощ на хората в България, страдащи от това рядко заболяване. Първото по-мащабно събитие в рамките на тази кампания ще бъде премиерата на документален филм за заболяването. Филмът се казва „Huntington’s dance“ и проследява живота на мъж, който е в риск да наследи заболяването и неговата майка, страдаща от нелечимото невродегенеративно заболяване. Премиерата на филма ще се състои в края на февруари, по случай Международния ден на редките болести. Предвиждат се няколко прожекции както в София, така и в страната.

Премиерата на „Huntington’s dance“ ще се състои на 28 февруари 2015 г. (събота) от 14:00 ч. във Филмотечно кино „Одеон“.

Всеки, желаещ да види филма, е поканен и добре дошъл. Билети могат да бъдат закупени на касата на киното на бул. „Патриарх Евтимий“ 1. Цената на всеки билет е 10 лева. Всички прожекции на филма ще бъдат с благотворителна цел и приходите от билети ще финансират част от дейността на Българска Хънтингтън Асоциация.

„Танцът на Хънтингтън“ („Huntington’s Dance“) е документален филм, проследяващ 18 години от живота на американско семейство, засегнато от наследственото нелечимо заболяване. Крис Фърби – създател и режисьор на филма, описва живота и смъртта на майка си, която е засегната от болестта на Хънтингтън. Заболяването е рядко, невродегенеративно и има летален край. То причинява редица мозъчни нарушения и неконтролируеми движения на тялото, наподобяващи танц. Самият Крис е в риск от наследяване на заболяването, което поставя пред него въпроси, свързани със смисъла на неговия живот, както и с възможността да узнае дали някога ще се разболее и страда като майка си, поради наличието на позитивен генетичен тест за заболяването.

Филмът пресъздава драматичното ежедневие на живота в риск и непрестанната борба със съдбата, предопределена от собствените ни гени. Филмът се излъчва в България с цел да запознае хората в страната ни с естеството на едно изключително тежко и нелечимо към момента заболяване, с което живеят стотици семейства в България.

Коментирай