Здраве и красота

За мъката „дете с 15% зрение“

Проблемите на децата с намалено зрение в България

16.03.2015г. / 19 05ч.
Мария Дуковска
Виктор и неговите родители. Снимка: личен архив

Виктор и неговите родители. Снимка: личен архив

Преди 5 години и едва 4-годишен Виктор от Кюстендил постъпва за лечение в Анадолу Медицински Център. Причината – нелеп инцидент, заради който правят очен преглед и се установява туморно образувание, което засяга и двете очи.

След направена операция в България, туморът с размери 6 на 6 см. е изрязан наполовина. Ако бяха отстранили целия тумор, Виктор щеше да загуби зрението си напълно – с едното око е сляп, а при другото зрението е 15 %. Борбата е да се запази съществуващото зрение.

„Така или иначе операция е трябвало да се направи, но ако бяхме отишли по-рано в Истанбул, лекарите щяха да запазят повече от зрението“, споделя Таня.

„В резултат на терапията с Трубийм в Анадолу Медицински Център образуванието се сви до 1.8 см. Това беше и целта. Ние продължаваме да ходим на прегледи, вече веднъж годишно. За щастие, при Вики туморът няма развитие“.

„Лекарите в Анадолу Медицински Център са начетени хора, знаят какво и как правят. Предимство е и модерната апаратура и най-вече отношението към пациента. Искам да подчертая, колко са коректни лекарите в Анадолу Медицински Център – те имат очни лекари, които го следяха, но ни посъветваха да търсим по-голям специалист на друго място. Важното е, че ако не могат да ти помогнат, направо ти казват. Препоръчвам клиниката на други хора“, обобщава Таня.

Лекарите казват, че в пубертета има шанс Вики да възстанови част от очните клетки. А семейството живее с надеждата скоро да бъде разработен метод за присаждане на клетки. В Америка е създаден такъв, но тестването продължава.

В България няма закон за подпомагане на деца с намалено зрение. Нито за осигуряване на лупи, нито за увеличаване на учебниците. А децата с такива нужди в България не са малко.

Повече за Анадолу Медицински център може да намерите на www.anadolumedicalcenter.bg, а интервюто с Таня, вижте в anadolubg.com

Коментирай