Здраве и красота

Грешките, с които пречите на отслабването

Какво да промените, за да е успешна диетата ви?

18.03.2015г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Отслабването не е като разходка в парка – приятно и безгрижно. Казваме това с тъга и съчувствие към всички, осъдени доживот да се борят за красивата и мечтана фигура.

Битката е трудна и неравностойна. Много често резултатите са краткотрайни, просто защото някои хора имат генетичен проблем с теглото. Нека си признаем – всички имаме познати, които ядат какво ли не, а са като ходещи солети.

Тайничко им завиждаме! А дотогава нека надникнем към причините, които ни пречат да отслабнем. Къде грешим?

Вашият метаболизъм е по-бавен без да го осъзнавате

Не изисквайте твърде много от тялото си. Опознайте го и ще можете да извлечете максимума от него без да го затормозявате.

Ако метаболизмът ви е по-бавен от очакваното, имайте го предвид и се опитайте да изразходвате повече енергия, за да ускорите изгарянето на калории.

Не спите достатъчно

Сънят не е само за да се почувствате свежи и отпочинали. Той е механизъм за възстановяване на организма. Ако не сте доспали, тялото ви забавя метаболизма, за да пести енергия, нужна за различните процеси.

Ако искате метаболизмът ви да се ускори, поспивайте си по-добре.

Нямате план Б

Ако диетата ви е успешна сте склонни да се възнаграждавате по-често, отколкото би било редно, за да има ефект. Твърде честото похапване на сладки лакомства и чийзбургери дава своето отражение върху фигурата ви.

Затова си създайте резервен план. Една от най-добрите стратегии за загуба на тегло е да се съсредоточите върху здравословните храни в по-малки порции. Вместо да търсите бързо решение на проблемите с килограмите, помислете за малки промени в храненето, които да останат в главата ви като дългосрочен план.

Така ще понесете по-лесно лишенията.

Губите воля

Често се случва така. Човек се обезверява от лошите резултати. Търпението е малко и краткотрайно. Лека-полека започвате да губите мотивация и възвръщате старите си вредни навици на хранене.

Това е една от най-сериозните причини за неуспех в диетата.

Свързани статии

Старите навици се възвръщат

Ако искате диетата ви да е абсолютно успешна, трябва да си определите строги граници, които да не прекрачвате.

Ако мислено сте заобиколени от старите си навици, свързани с храната, няма да имате успех. Срещите с приятелите ви са по кафенета и ресторанти, любимите ви телевизионни канали са готварските, сърфирането в интернет е свързано с търсене на рецепти – всичко това ви пречи да сложите ред в храненето си.

Тренировките ви са еднообразни

Тренировките трябва да се редуват и разнообразяват, за да имат ефект. Ако правите едни и същи упражнения всеки ден, тялото ви ще се нагоди към този вид активност.

За да направите мускули и едновременно с това да свалите килограми, трябва да избягвате продължителното повтаряне на еднообразни тренировки. Опитайте се да редувате видовете натоварвания.

Един ден правете кардио, на следващия наблегнете на работата на мускулите, на третия изберете гимнастиката и пилатеса, на четвъртия йогата. Така не само ще ви е по-интересно, но и ще усетите по-големия ефект.

Коментирай
Свободно време