Здраве и красота

Как да облекчим болката в стъпалата при болезнени кокалчета?

Напрежението в краката причинява допълнителни проблеми

22.04.2015г. / 08 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Краката са една от най-уморените части на тялото. Те са принудени по цял ден да издържат цялата ни тежест или пък да стоят свити, когато работим по 8 часа зад бюро.

Неудобните обувки са допълнителен проблем, който кара възглавничките и кокалчетата на краката да страдат, да болят и да ни карат да изкривяваме походката си. Така се поставят основите на последващи сериозни заболявания и състояния, свързани с болките в стъпалата.

Подутите стави са проблем, който също предизвиква силни болки в тази област на стъпалото.

Как да облекчим болката във възглавничките, кокалчетата и ставите на пръстите на краката?

Английска сол

Английската сол е чудесен вариант за успокояване на уморени и болезнени стъпала. Добавете 2-3 чаши английска сол в леген с топла вода и накиснете краката си в него. Английската сол помага за отпускане на набъбналите мускули, уголемени от напрежението.

Повдигнете краката на високо


Вдигнете краката си на високо. За най-добри резултати легнете и вдигнете краката си като ги подпрете върху стената. Останете така известно време. Ще усетите как подутината се смалява.

От време на време правете опъващо упражнение за премахване на напрежението като опъвате колкото можете по-силно палеца на крака си. Така ще разтегнете схванатите сухожилия и ще освободите стреса и болката от стъпалата.

Свързани статии

Удобни обувки и стелки

Носете меки стелки във всички обувки.

Избирайте анатомични обувки от мека кожа или плат, които да не нараняват допълнително деликатните места на крака. Избягвайте обувки с твърди и неразтегливи ръбове.

Посетете специалист, ако нищо не помогне. Ако е необходимо ще ви бъдат предписани ортопедични обувки, изработени специално за вас.

Коментирай