Здраве и красота

Броколите намаляват риска от рак на гърлото

И на други видове рак

29.04.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Учените непрекъснато работят за откриването на лекарство срещу рак. Изследванията са сложни, тъй като и видовете туморни заболявания са твърде разнообразни, различни механизми изиграват роля за отключването и развитието им и затова лечението изисква различни похвати.

Според скорошно проучване, екстракт от кълнове на броколи действа изключително противораково, най-вече срещу видовете рак в областта на гърлото и устната кухина.

„Хората, излекувани от рак в областта на главата и шията са с много висок риск от повторно развитие на рака, но в устната кухина и гърлото. Често тези вторични тумори са фатални“, смята авторът на изследването Джули Бауман от Института по рака към Университета в Питсбърг, САЩ.

„Затова ние развиваме безопасна естествена молекула срещу рака, изолирана от кръстоцветните зеленчуци, която се оказва ефективна срещу рака на устната кухина.“, споделя още Бауман, цитирана от електронното издание healthmeup.

Предишни изследвания сочат, че кръстоцветните зеленчуци като броколите, карфиола, зелето, имат по-висока концентрация на сулфорафан – вещество, помагащо за намаляване вредното въздействие на околната среда и канцерогенните вещества.

Като част от проучването били включени лабораторни мишки, склонни към развитие на рак, на които били давани определени количества сулфорафан в продължение на няколко месеца. Изследователите открили, че честотата на възникване на тумори значително намаляла.

Свързани статии

След опитите с мишки, учените дали на 10 здрави доброволеца плодов сок, смесен с екстракт от сулфорафан, изолиран от кълнове на броколи.

Участниците не развили странични ефекти от консумацията на субстанцията. Открити били защитни промени в лигавицата на устната кухина и гърлото. Това навело изследователите на мисълта, че екстрактът се абсорбира и насочва към най-рисковите тъкани.

Изводът е, че е добре броколите и останалите кръстоцветни зеленчуци да бъдат по-често включвани в менюто, за да се опитаме да намалим рисковете от развитие на рак по естествен път чрез здравословна храна.

Коментирай