Здраве и красота

5 последици от премахването на хляба от диетата

Защо не трябва да слагаме всички въглехидрати под общ знаменател?

17.07.2015г. / 14 44ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въглехидратите са едни от най-мразените хранителни вещества, обвинявани за наднорменото тегло. Много хора, предимно жени, изключват хляба и тестените изделия в името на стройната фигура.

Да, но зърнените продукти не са виновни за всичките ви беди по отношение на теглото. Дори има някои недотам хубави неща, които се случват с тялото ви, когато премахнете тестените изделия от диетата си. Преди всичко е добре да се разграничат рафинираните въглехидрати от пълнозърнестите. За преработените захари да не говорим!

Ето един по-широк поглед върху вредите от изключването на хляба като цяло:

1. Губите „водно“ тегло

Когато спрете да ядете хляб, усещате как започвате да намалявате теглото си доста бързо. Да, обаче, това не са мазнини, а течности. Въглехидратите се складират в тялото под формата на гликоген. Всеки грам въглехидрати спомага за складиране на три до четири грама вода.

Това спомага за увеличаването на теглото. Но за да настъпи същинско отслабване, трябва да мине доста време, тъй като редукцията на мазнини започва да се случва активно чак след 20-тия ден на диетичния режим.

2. Хващате „нисковъглехидратен грип“

Въглехидратите са основен източник на енергия за мозъка. Когато човек премахне въглехидратите от диетата си, тялото започва да търси алтернативни източници на енергия, като се обръща към мазнините.

От този процес обаче се получават крайни продукти, наречени кетони. Резултатът: лош дъх, сухота в устата, умора, слабост, виене на свят, а в по-тежки случаи дори безсъние, гадене и „мозъчна мъгла“.

Общо взето симптомите са подобни на тези на грипа. Оттам идва и прозвището, с което се назовава това състояние.

3. Апетитът ви отшумява

Рафинираните въглехидрати провокират скоростно покачване на нивата на кръвната захар, както и резките й спадове. Проучванията показват, че честата консумация на преработени захари води до пристрастяване, каращо определени центрове на мозъка да „диктуват“ на тялото, че е време да хапне нещо сладко.

Така настъпват внезапните неистови желания за десерт. След похапването на нещо сладко обикновено гладът се връща с пълна сила.

С пълнозърнестите храни не е така. Именно затова изключването им от менюто е грешка. Те контролират нивата на кръвната захар през целия ден, затова е добре да не бъдат пропускани. Фибрите в тях ще ви помогнат и да отслабнете и да регулирате работата на червата.

4. Рискът от сърдечни заболявания и диабет се покачва

Основно трябва да се подчертае отново разликата в преработени въглехидрати и бавно разградимите.

Едно проучване от 2014 година показва, че рафинираните въглехидрати повишават нивата на палмитолеинова киселина, което от своя страна повишава риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

Свързани статии

В същото време, според Американската асоциация за сърдечни заболявания, пълнозърнестите храни могат да подобрят нивата на кръвната захар, холестерола и да намалят сърдечносъдовия риск, както и риска от инсулт, затлъстяване и диабет тип 1.

5. Енергийните нива спадат

Пълнозърнестите храни са чудесен източник на желязо, магнезий и витамини от група В. Всички те са от решаващо значение за поддържането на нивата на енергия. Този тип въглехидрати са предпочитан източник на гориво за тялото, от което всички клетки на организма имат нужда, за да изпълняват здравословно предназначението си.

Сега ако сте решили да премахнете изцяло хляба и тестените продукти, помислете пак кое точно трябва да изключите. Сами направете своя извод!

Коментирай