Здраве и красота

Как да съхраним бъбреците си?

Практики, които помагат за поддържане здравословната функция на бъбреците

01.09.2015г. / 12 14ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло. За съжаление, ако и двата ни бъбрека откажат да работят, сме изгубени. Скоро след настъпването на тази недостатъчност идва и смъртта. 

За да предпазим бъбреците си функционални за по-дълго, както и в добро здравословно състояние, трябва да спазваме някои правила ежедневно. 

Яжте пробиотици всеки ден

Киселото мляко е прекрасен пробиотик. Можете да хапвате по една порция всеки ден без притеснение. Пробиотичните бактерии помагат за извеждането на отпадъчните бактерии и материали, както и за цялостното подобряване на здравето на храносмилателната и отделителната системи.

Пийте много вода

Основно правило за здрави бъбреци е пиенето на много течности, така че бъбреците да могат да се освобождават от токсините по-лесно. Чрез добрата хидратация се прочиствате от излишния натрий, урея и други токсични за организма крайни продукти. 

Намалете приема на фосфор

При дисфункция на бъбреците в тялото се натрупва фосфор. Това води до костни нарушения, сърдечни проблеми и втвърдяване на тъканите.

В такива случаи на бъбречни заболявания избягвайте храни, богати на фосфор като газирани безалкохолни напитки и преработени храни. 

Хранете се здравословно

Това е ясно по всички параграфи, но е нужно да се подчертае дебело и тук. Здравословната диета е от огромно значение за доброто функциониране на бъбреците и избягването на затормозяването им.

Избирайте щадящи бъбреците лекарства

Освен ако не е абсолютно наложително да приемате точно определен вид лекарства, в останалите случаи избягвайте медикаменти, които натоварват бъбреците.

Прекомерната употреба на лекарства, дори такива без рецепта, аналгетици, болкоуспокояващи, нестероидни противовъзпалителни медикаменти, затрудняват работата на бъбреците и увреждат функционалните им клетки.

Край на вредните навици

Всичко се отразява на бъбреците, включително тютюнопушенето. Пиенето на алкохол, злоупотребата с кофеина, подсладените и газираните напитки са противопоказни за бъбреците. Най-добре е да се отърсите от вредните си навици. В името на здравето ви е, не само на бъбреците!

Свързани статии

Контролирайте кръвната захар

Диабетиците и страдащите от преддиабетно състояние, както и диабет тип 2, развиват бъбречни заболявания. Голям брой пациенти с неконтролирани нива на кръвната захар ежегодно попадат в списъците за трансплантация на бъбрек.

За да си спестите този ужас, следете нивата на кръвната захар редовно. Не допускайте да стане твърде късно!

Кръвно налягане

Другият фактор, влияещ пряко на бъбреците, е кръвното налягане. Високото кръвно налягане съсипва бъбреците. То крие риск от инфаркт на бъбреците, не само на миокарда. Повишените нива на холестерола също играят голяма роля. 

Неконтролираното кръвно налягане уврежда кръвоносните съдове в бъбреците и засяга животозастрашаващо функцията им.

Коментирай
Свободно време