Здраве и красота

Навици, които вредят на бъбреците

Приемът на твърде много кофеинови напитки

09.06.2015г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло. Те са отговорни за отделянето на хормони, действат като филтър на кръвта, абсорбират минерали, произвеждат урина, поддържат киселинно-алкалния баланс и други.

В забързаното ежедневие често забравяме да се грижим за тяхното здраве. Всекидневните навици бавно, но сигурно се отразяват на функцията на бъбреците. Ето защо е важно да им обърнем внимание. Нека следващите редове бъдат като червена светлина и ви мотивират да живеете по-здравословно.

Забавено изпразване на пикочния мехур

Задържането дълго време на урината е един често срещан навик, който влияе зле на здравето на бъбреците и отделителната система. Когато урината се задържа продължително време, тя създава предпоставка за развитието на бактерии, които могат да причинят инфекции на пикочните пътища и бъбреците.

Прекалена консумация на сол

Вероятно не знаете, но допустимото количество сол на ден не трябва да надвишава повече от 5,8 грама. Затова внимавайте как овкусявате ястията си и също така следете за грамажа сол на опаковките на храните, които купувате.

Консумиране на твърде много месо

Според изследователи в Харвардския университет, прекаленото количество протеини, идващи от консумацията на месо, може да навреди на бъбреците. Страничен продукт от храносмилането на протеина е амонякът – токсин, който трябва да бъде елиминиран от тялото чрез бъбреците. Повече протеини означава повече работа за вашите бъбреци, което с течение на времето се отразява зле на тяхната функция и здраве.

Приемането на твърде много кофеинови напитки

Едни от най-любимите напитки за деня са кафе, чай, кола, енергийни напитки. Освен че някои от тях са газирани и подсладени, те съдържат и кофеин. Без да усетим, прекалената им консумация може да доведе до повишаване на кръвното налягане. С времето поддържането на високо кръвно крие риск за здравето на бъбреците.

Честа консумация на алкохол

Токсините, които се образуват в тялото в следствие на консумацията на алкохол, могат да увредят не само черния дроб, но и бъбреците. За да запазите здравето на тези така важни органи, ограничете консумацията на алкохолни напитки. Това правило важи и за бирата.

Свързани статии

Тютюнопушене

Един от страничните ефекти на вредния навик е атеросклероза. Втвърдяването на кръвоносните съдове се отразява на кръвоснабдяването на всички жизненоважни органи, включително и на бъбреците.

Според проучването, публикувано в Clinical Pharmacology and Therapeutics, само две цигари на ден са достатъчни, за да се удвои броят на ендотелните клетки, намиращи се в кръвта, а това може да се приеме като сигнал за артериално увреждане.

Липсата на движение

Спортът и умерено физическо натоварване са препоръчителни не само за поддържането на добра фигура. Спортът е добър начин да защитите здравето на бъбреците. Учени доказаха, че жените в менопауза, които спортуват редовно, намаляват с до 31% риска от образуване на камъни в бъбреците.

Снимка: istock

Коментирай