Здраве и красота

Какво трябва да спазваме, ако правим детоксикираща диета?

Пречистващите диети на плодови и зеленчукови сокове имат своите условия

16.09.2015г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Детоксикиращите диети чрез прясно изцедени сокове са начин да се освободите от натрупаните токсини в организма и да редуцирате теглото си.

Какво трябва да знаете преди да се захванете с такава диета? Колкото и лесно да изглежда, това е шок за организма, който може да се понесе доста по-лесно, ако сте запознати с основните опорни точки.

Подгответе се за процеса

Преди да започнете детоксикираща диета е важно да подготвите организма си. За целта е необходимо най-малко 2 седмици преди началото да спрете алкохола, цигарите, преработените храни, солта, захарта, млечните продукти, глутеновите изделия, продуктите от животински произход.

За да бъде един пречистващ режим ефективен, организмът се нуждае от плавен преход към началото му.

Спете достатъчно

Сънят е жизненоважен за правилното функциониране на тялото. Когато той е недостатъчен, определени функции започват да се забавят или увреждат.

По време на детоксикиращ режим човек има нужда от повече сън, за да стимулира имунната си система. Когато намалим драстично приема на хранителни вещества, една от първите страдащи системи е именно имунната.

Освен това, по време на сън се усвояват напълно всички хранителни вещества, което осигурява енергия за тялото през деня.

Ползвайте сламки

Чудите се защо са ви необходими сламки? Захарта и киселините в плодовите и зеленчуковите сокове могат да увредят зъбния емайл. За да избегнете това, пийте соковете със сламка. Така течностите ще останат далеч от зъбите ви и дори да ги достигнат, то ще е в малки количества.

Упражнявайте се с мярка

Ако досега сте имали по-интензивни тренировки, трябва да намалите темпото. Ако пък изобщо не сте се упражнявали – не се изхвърляйте с тежки упражнения, само за да отслабнете по-бързо.

Трябва да се има предвид, че издръжливостта ви няма да е на ниво заради липсата на протеини в периода на детокс.

За да не провокирате тялото си до максимума на силите му, изберете по-леки упражнения като йога, пилатес, ходене, плуване.

Помогнете на тялото си

Тялото се нуждае от насърчаване на процеса на освобождаване от токсините. Масажът е много подходящ за целта, според специалисти. Ако нямате възможност да посещавате професионален масаж, можете да стимулирате тялото си у дома.

Нужна ви е суха четка с мек косъм, с която да масажирате тялото си. Така ще премахнете мъртвите клетки от кожата и ще спомогнете за отварянето на порите, както и премахването на токсините от тях.

Свързани статии

Преход към нормалното хранене

След прочистването тялото изпитва нов шок – от внезапния прием на трудни за обработка хранителни вещества. Затова не правете грешката да се нахвърлите обратно на всичко, което сте яли преди.

На последната вечер от детоксикиращата диета включете и една малка порция салата. Това ще спомогне за плавния преход към консумация на твърди храни, от които организмът е бил лишен.

2-3 дни след връщането към нормален хранителен режим наблягайте повече на здравословните порции храна като кафяв ориз, киноа, задушени зеленчуци, постно месо и фитопротеини.

Коментирай