Здраве и красота

5-те най-полезни за костите храни

Какво да ядем, за да се предпазим от остеопороза?

13.09.2015г. / 07 56ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Костната система е тази, благодарение на която сме това, което сме – изправени гръбначни същества. Без костите си ние бихме били чисто и просто една купчина месо.

Костите може и да са най-твърдата тъкан в тялото на бозайниците, но те не са вечни и определено не са недосегаеми. Много обстоятелства могат да увредят костите ни и да ги направят крехки и чупливи.

Добрата новина е, че можем да се постараем да приемаме определени хранителни вещества, с които да помогнем на костната си система да остане нормално функционираща по-дълго.

Кои са храните, които трябва да ядем за по-здрави кости?

Намаляването на костната плътност е сред водещите причини за поява на остеопороза. За съжаление, често процесът започва в по-млада възраст и се манифестира чак когато е вече в по-изявена фаза.

При остеопорозата костите стават чупливи и с изтънена костна маса. За да подобрите костната плътност трябва да консумирате повече:

Сушени сливи

Изследване, публикувано в British Journal of Nutrition установява, че сушените сливи могат да спрат загубата на костно вещество и да увеличат костната плътност.

Това предотвратява сериозните фрактури, които остеопорозата може да причини. Според изследователите, високото съдържание на антиоксиданти в сушените сливи предпазва костите и изиграва важна роля в регенерирането на тъканта им.

Сливите съдържат още големи количества витамин К, който спомага за подобряването на калциевия баланс в костите.

Спанак

Витамин К също е от голямо значение за здравето на костите. Той се среща в най-големи количества в спанака. Според изследванията, витамин К може да намали риска от фрактури на бедрената кост при падания и наранявания, особено при възрастни хора.

Само ½ чаша спанак доставя на организма 500% от достатъчната доза витамин К. В спанака се съдържат още полезните витамин С, магнезий, желязо, калций, фитонутриенти.

Сардини

Сардините са много богати на омега-3 мастни киселини. Те забавят загубата на костна маса. Мазнините са сред най-важните хранителни вещества за клетките и много изследвания сочат, че именно приемът на полезни мазнини запазва костите здрави за по-дълго.

В сардините се съдържат още витамин D, калций, фосфор – все важни елементи за здравето на костната система.

Ядки

Магнезият, калцият, омега-3 мастните киселини, калият и витамин В6 са много важни за здравето на костите. Те се съдържат най-много в бадемите и шамфъстъка.

Червен грейпфрут

Свързани статии

Червеният грейпфрут съдържа големи количества витамин С. Той е необходим за синтеза на колаген. Знаем, че колагенът съставлява около 90% от костната маса.

Червеният грейпфрут доставя на костите 120% от необходимото дневно количество. Така че, яжте повече от този прекрасен плод. Добри източници на витамин С са още киноата, брюкселското зеле, броколите, ягодите, папаята, ананаса, чушките, портокалите, мандарините, лимоните и лаймът.

Коментирай