Здраве и красота

Всъщност, не ни трябват 8 часа сън?!

А колко тогава?

20.10.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Свикнали сме да смятаме, че здравословният сън трябва да трае поне 8 часа. Множество центрове за контрол и превенция на заболяванията по цял свят са доказвали през годините, че недоспиването води до куп здравословни проблеми, рискови ситуации в работната среда, катастрофи и много други опасни за здравето ситуации.

Но едно ново проучване установява, че може би нямаме нужда от чак толкова сън, колкото сме си мислели досега, пише MotherNatureNetwork.

В ерата на технологиите организмът ни все повече се обърква кога е време за сън и кога – не. Всичките електронни светещи джаджи, с които сме оборудвани в ежедневието си, ни пречат да спим нормално. Циркадните ритми, естествено провокирани от природата, биват нарушени.

Проучването, публикувано в Current Biology, изследва 3 различни общности в различни континенти, които нямат електричество и съвременна електроника в ежедневието си. Това са племена от Африка и Южна Америка.


Снимка: iStock

Най-странното, което учените забелязват е, че тези хора спят дори по-малко от средностатистическия човек в Северна Америка и Европа. И не само, че спят по-малко часове, но и не страдат от диабет, сърдечносъдови заболявания и други, свързани с липсата на сън проблеми.

Оказва се, че хората от първобитните общества са напълно здрави, въпреки намаленото количество сън. Повечето от тях се събуждат преди изгрев. Средно изследваните групи спели по около 5-6 часа на денонощие.

Специалистите отбелязват, че е важно да се спомене все пак, че тези хора не са подложени на ежедневния стрес, на който са подложени работещите граждани на развитите общества. Това е значителен фактор в цялата картина.

Така учените стигат до извода, че сънят сам по себе си не е най-същественият фактор за здравословен начин на живот и отмора.

А нашият извод е, че трябва да намалим стреса, да се съсредоточим върху приятните дейности, които разнообразяват деня ни, както и приятните моменти с близките ни. Така и сънят ни ще е по-спокоен и пълноценен, колкото и часа да е той.

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Това изследване да не е поръчано от някой голям шеф, които всячески се опитва да убеди работниците си, че могат да спят по 5 часа, а спестените часове да си ги прекарват на работното място. Тъй де, щом в Африка стават преди изгрев, защо и ние да не започваме работа в 6?Забравяте обаче една подробност, тези хора стават в 5-6, но си лягат едва ли не при залез, защото в тези племена електричество няма. Така, че няма как да ме убедите, че спят по 5 часа, защото това означава да си лягат чак към полунощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време