Здраве и красота

5 причини да заобичате какаовите зърна

Действат като мощен афродизиак

19.11.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Те имат плътен, интензивен вкус и все по-често навлизат в ежедневието ни, като здравословна храна. Какаовите зърна са фантастичен дар от природата. Въпреки горчивия си вкус са чудесни за прием по време на диета, защото намаляват глада за сладко.

Също така са богати на полезни мазнини, от които телата ни се нуждаят, подобряват състоянието на кожата, косата и ноктите. Но не само това. Ето още 5 добри причини, които ще ви накарат да ги заобичате и консумирате по-често.

Действат като мощен афродизиак

Съединенията открити в какаовите зърна, водят не само до повишаване на настроението, но и до отделянето на ендорфин. Ендорфинът се отделя по време на секс, действа като лек опиат и ни кара да се чувстваме вълшебно.

Ако половинката ви не обича вкуса на какаовите зърна, не забравяйте, че шоколадът е друга добра алтернатива, която може да направите част от вашите интимни моменти.

Балансират хормоните

При дамите доста често се налага да бъдат балансирани нивата на някои хормони, особено преди и по време на месечния цикъл. Консумацията на какаови зърна стимулира отделянето на серотонин, което действа успокояващо и подобряващо на настроението при жените.

Грижат се за здравето на сърцето

Какаовите зърна са богати на флаваноли, които действат противовъзпалително и защитават сърцето, като намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт и спомагат за подобряване на кръвообращението.

Също така какаовите зърна съдържат над 700 съединения и антиоксиданти, които помагат за намаляване на „лошия холестерол“ и предотвратяват втвърдяването на артериите.

Намаляват преждевременното стареене

Консумацията на какаови зърна може да предотврати преждевременното стареене. Антиоксидантите, открити в тях принадлежат към една и съща група антиоксиданти, които се съдържат в зеления чай и червеното вино.

Свързани статии

Тези антоцианини и катехини предпазват клетките ни от преждевременно окисляване или унищожаване, което намалява риска от преждевременното стареене.

Повишават енергията

Ако ви липсва енергия, чувствате се уморени, веднага хапнете едно-две какаови зърна. Те изобилстват от магнезий, който е не само важен за енергийните нива, но и намалява риска от появата на остеопороза, диабет II тип и понижава кръвното налягане.

Снимка: istock

Коментирай
Здраве и красота